Gillar man flytande båtmässor är den svenska västkusten ett bra tillhåll den här helgen. Här blir det nämligen dubbelt av det goda när både Öppna varv på Orust och Båtmässan i Marstrand slår upp portarna på fredagen." /> Mäktig mässhelg på Västkusten | På Kryss Mäktig mässhelg på Västkusten | På Kryss
Hem » Läsvärt, Nyheter, Ombord

Läsvärt   Nyheter   Ombord

Mäktig mässhelg på Västkusten

25 augusti, 2016 – 23.00 Kommentarer inaktiverade för Mäktig mässhelg på Västkusten
Öppna Varv

Gillar man flytande båtmässor är den svenska västkusten ett bra tillhåll den här helgen. Här blir det nämligen dubbelt av det goda när både klassikern Öppna varv på Orust och nykomlingen Båtmässan i Marstrand slår upp portarna på fredagen.

Öppna Varv har funnits i alla tider. Nåja, nästan i alla fall. I över tjugo år har båtintresserade från hela landet vallfärdat till Orust i slutet av augusti för att ta sig en titt på de senaste nyheterna i båtbranschen. Mässan har blivit något av en tradition, och brukar locka till sig runt 20 000 besökare varje år. Men förra året hände något – en ny båtmässa dök upp samma helg. I Marstrand, bara några mil söder om Orust.
– Båtmässan i Marstrand riktar in sig på motorbåtar medan Öppna Varv traditionellt har fokuserat mer på segelbåtar, säger Pontus Fernström från föreningen Västsvenska Båtbranschen som ligger bakom Båtmässan i Marstrand.

Öppna varv

Öppna varv

Förra året kunde mässbesökarna följa bygget av Hallberg Rassy 40 MK II. I år är det premiär för nya 44-fotaren.

Förra året var mässan i Marstrand så liten att man inte såg någon skillnad i antalet utställare eller besökare på Öppna Varv, men i år har antalet båtar i Marstrand fördubblats. Inte mindre än 120 motorbåtar kommer att visas upp i Marstrand nu i helgen. Det är femtio fler än på Orust. Marstrand har även fördelen av att vara en populär utflyktsort. Här finns mycket att göra för hela familjen – även de som inte är intresserade av båtar.

Gillar man däremot segling och nya båtprylar så är nog Öppna Varv att föredra. Totalt 130 båtar ställs ut i Ellös och Henån. 60 av dessa är segelbåtar, varav fyra stora katamaraner. Hallberg Rassy visar i vanlig ordning runt på varvet i Ellös. I Ellös finns även den stora tillbehörsavdelningen som i år kan stoltsera med fler utställare än någonsin – närmare 100 stycken. Här hittar du också Kryssarklubbens Västkustkrets, som bland annat har ett särskilt erbjudande för nya medlemmar.

MarstrandKanske gör du som På Kryss och besöker både Orust och Marstrand. Det är fri entré och gratis parkering på båda mässorna. Även öppettiderna är de samma: fredag-lördag 10 -18 och söndag 10 – 16. SMHI utlovar dessutom strålande sensommarväder vilket bådar gott för alla inblandade.

På Kryss återkommer med en ny mässrapport senare i helgen. Du kan även följa oss live på Instagram.

Dela gärna med dig av dina egna mässfavoriter till oss på @pakryss, och håll ett öga på taggarna #öppnavarv2016 och #båtmässanmarstrand.

Linda Hammarberg
redaktion@pakryss.se

, , ,