Tidvattnet är krångligt, Engelska kanalen svår och fransmännen snorkiga. Fel, fel, fel, säger Sissela Andrén och Håkan Öster. – Den franska Atlantkusten är helt fantastisk, vi kommer garanterat åka tillbaka! Sissela och Håkan köpte en Swift Trawler ..." /> Mäktiga Atlantkusten | På Kryss Mäktiga Atlantkusten | På Kryss
Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Mäktiga Atlantkusten

3 augusti, 2021 – 11.09 Kommentarer inaktiverade för Mäktiga Atlantkusten
IMG_0666

Tidvattnet är krångligt, Engelska kanalen svår och fransmännen snorkiga. Fel, fel, fel, säger Sissela Andrén och Håkan Öster.

– Den franska Atlantkusten är helt fantastisk, vi kommer garanterat åka tillbaka!

Sissela och Håkan köpte en Swift Trawler 44, en flytande trea med balkong och terrass, i slutet av mars 2017 och stack i väg i slutet av juni. Den döptes till Sinvela, ”utan segel” på spanska.

Även om de hade ordnat vissa saker i förväg – en uppsjö med intyg, försäkringar för hela rutten och sjökort – fick mycket annat lösa sig längs vägen. Färden gick från Nynäshamn till Brugge där de lämnade Sinvela över vintern.

Den franska och spanska kusten låg nu inom räckhåll och därefter Medelhavet. I slutet av juni 2018 gav de sig i väg igen och första anhalten blev franska Dunkerque.

– Vi hade inte brottats med tidvatten och ström ännu så vi valde att gå in i så kallade 24-timmarshamnar de första fyra gångerna, säger Sissela.

Tidvattnet är kraftfullt längs franska kusten. På vissa platser kan det skilja uppemot 12 meter. Det är en utmaning för svenska seglare. Men många hamnar är allvädershamnar där man ligger vid pontoner fästa vid höga pelare. Då är det bara att förtöja och njuta.

Sissela tycker att Engelska kanalen har ett oförtjänt dåligt rykte. Efter att ha läst många skräckhistorier konstaterade paret rätt upprört att det mesta av dramatiken är falsk.

– Vi fick inte väja för en enda båt trots att vi gick i sju knop, vi såg två färjor som på håll korsade vår väg och de stora fartygen går betydligt längre ut i det som kallas Traffic Zone.

Juli och augusti är högsäsong i Frankrike och det var inte alltid lätt att få en plats, men Sissela har några bra råd.

­– Förutom att googla använde vi appen Navily, där man dels kan boka plats, dels hitta telefonnummer till marinorna. Jag ringde alltid först och hörde mig för om plats. Sedan var det bara att ropa upp gästhamnen på VHF, kanal 9. Det finns alltid någon som pratar engelska.

Favoriten är ändå Bretagne som är det bästa Frankrike har att erbjuda, tycker paret. Små byar och städer, Europas godaste mat och bra väder. Vad mer kan man önska sig?

Läs hela artikeln i På Kryss nr 4–21.