Hem » Läsvärt, Nya prylar/båtar, Nyheter

Läsvärt   Nya prylar/båtar   Nyheter

Folkfest och publikrekord på Marstrand

29 augusti, 2017 – 14.35 Kommentarer inaktiverade för Folkfest och publikrekord på Marstrand

Dubbla färjor kör skytteltrafik mellan Marstrand och Koön. Party-Patrullen spelar covers på kajen, uteserveringarna är fulla till bredden och det är stundtals så mycket båtar i sundet att man knappt kan se över till andra sidan. Marstrand Boat Show har blivit den folkfest många hoppas på. Men säljs det några båtar, och vad tycker utställarna?

Västkustens största flytande båtmässa, någonsin. 230 motorbåtar och segelbåtar i olika storlekar. En stor tillbehörsavdelning med 75 utställare på land. Gratis prova-på-aktiviteter, uppvisningar ute på vattnet, seminarier och föredrag. Och dessutom en hygglig väderprognos. Det mesta talar för att det ska bli en lyckad helg när båtbranschens riksförbund Sweboat för första gången står som arrangör av båtmässan på Marstrand.

Motorbåtarna har man placerat närmast färjeläget, nästan 200 stycken. Enligt branschstatistiken är det båtar snabba dagsutflykter i skärgården som sålt bäst de senaste åren. Och det märks på utbudet. Men här finns också några riktiga bjässar och kön av nyfikna besökare ringlar sig lång bakom mässans största båt – Princess nya S60, med flybridge så klart.

Marstrand

Dubblar färjor till Marstrand gick i skytteltrafik med full kapacitet under mässhelgen.

De 30-tal segelbåtarna på mässan är samlade på ett ställe, lite längre söderut i hamnen. Arcona är den enda svenska segelbåtstillverkaren som ställer ut i Marstrand den här helgen. De andra har valt att stanna på Öppet Varv på Orust som arrangeras samma helg. Återigen är det bryggans bamsing, den nya Lagoon 52:an, som drar till sig flest blickar. Med viss konkurrens från en lite mindre båt på grannbryggan, nämligen familjen Vebers Allegro 30 Anna Lisa. Thomas och Margareta är i Marstrand över helgen för att hålla föredrag om sin långsegling och visa runt på båten. Det är många som känner igen dem från tv-serien Familjer på Äventyr.
– Nämen, det är ju ni. Ni är ju kändisar, hör man från förbipasserande på bryggan.

Jimmy Cornell

Margareta Veber, Jimmy Cornell och Thomas Veber ombord på Vebers Allegro Anna-Lisa.

Vebers är inbjudna av Bo Lennström på Lange Maritime. Han har specialiserat sig på långfärdsbåtar och ställer ut mässans två enda segelbåtar i aluminium – en Allures 39,9 och en Garcia Exploration 45. Den sistnämnda är samma båttyp som långseglargurun Jimmy Cornell seglade med genom Nordvästpassagen. Jimmy själv hittar jag i seglarbaren en bit därifrån, också han inbjuden av Lange Maritime.
– Att sälja en båt är en lång process, och jag tror det är minst lika viktigt att inspirera, väcka idéer och visa på möjligheterna, som att visa upp båtarna, förklarar Bo Lennström.
Mässarrangören Sweboat är inne på samma linje. De har bjudit in Chalmers för att visa upp sin flygande Optimist. Längst ut på mässområdet finns en prova-på-brygga där besökare får prova att segla c55 och köra ribbåt. Man kan även boka en provsegling med en av Aston Haralds extrema M32-katamaraner. Jag skyndar mig att skriva upp mig själv och mina barn för en tid nästa dag. Och vilken upplevelser det blir, helt olik all annan segling vi provat.
– Som branschorganisation vill vi gärna visa upp hela det spann av båtliv som våra medlemmar kan erbjuda och Marstand är en bra plats att hitta nya målgrupper, säger Mats Eriksson som är VD för Sweboat.

Många besökare verkar se mässan som en trevlig helgutflykt för hela familjen, bryggorna är fulla och stämningen är på topp. Men sker det några affärer? Det är för tidigt att säga, svarar de flesta utställare jag frågar. Några knorrar lite om ”glassätare” och jag kan ana ett visst missnöje hos de tillbehörsutställare som hamnat i utkanten av mässområdet. Men de flesta är mer än nöjda, de ser mässan som ett skyltfönster och då är Marstrand helt rätt ställe en fin sensommarhelg som denna.

Marstrand M 32

Prova-på-segling med M32 söder om Marstrand.

Ett av de lokala företag som satsat stort på mässan är Rutgerson Marin som tillverkar däcks- och segelbeslag i Marstrand.
– Vi har haft öppet hus hela helgen och fått mycket uppskattning från de nästan 400 personer som varit på rundvandring i produktionen. Så det får nog bli en årlig tradition, säger en belåten Charlotte Rutgerson som är vd för det lokala familjeföretaget.

Färjepersonalen säger att man inte haft så många passagerare sedan 90-talet. 15 000 bara på lördagen, och 30 000 totalt jämfört med 11 000 förra året. Hur många av dessa som faktiskt kommit på grund av mässan kan man bara ana. Men en sak är säker. Marstrand Boat Show blev den folkfest så många hade hoppats på. Hotell och restauranger var fullbokade hela helgen, de lokala varven har fått visa upp vad de går för. Kiosken vid färjeläget har haft sin bästa helg på hela sommaren och öns närlivs har nog aldrig varit så utplockat som på söndagen.

Vad tycker du om att branschen arrangerar två flytande mässor på västkusten? Kommentera nedan eller skriv till redaktion@pakryss.se!

LÄNK: Öppet varv lockade med fokus på segelbåtar

TEXT OCH BILDER: LINDA HAMMARBERG
redaktion@pakryss.se

, , , ,