Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Medlem: Dolly tillhör sjömansfolket

24 augusti, 2010 – 09.00 Kommentarer inaktiverade för Medlem: Dolly tillhör sjömansfolket

Dolores Alm, 63 år från Vagnhärad, älskar långseglarlivet. Hon har sjöfart och sjöfolk i blodet, är dotter till en sjöman och sedan 34 år gift med Lennart som under många år var maskinbefäl på Wallenius-rederiet. Med deras Malö 50:a som bär hennes smeknamn Dolly seglar de i Medelhavet.

Idén till fru Alms ganska ovanliga förnamn menar Dolores kom när hennes pappa tog en paus i sjömanslivet och var gaucho på Pampas i Argentina. Pappan var polsk sjöman och efter tiden på Pampas tog han mönstring på en båt till New York, träffade en vacker amerikanska, gifte sig och födde en dotter – Dolores.
”Jag har alltid tillhört sjömansfolket och har länge varit en sjömanshustru”, säger Dolores som menar att det har gjort henne praktiskt lagd och gett henne en förmåga att klara av en mängd nya situationer i livet.
”När Lennart och jag började prata om att köpa segelbåt bestämde jag mig för att något kuttersmycke skulle jag inte bli. Vi skulle kunna segla båten båda två, veta hur den fungerade, hur man gör i olika situationer och vindar.”
Sagt och gjort. En snabbkurs i Florida blev lösningen Det här var i slutet av nittiotalet och paret Alm ville köpa en Malö Neptun, men först skulle kuttersmycket bli fullvärdig matros.
”Lennart och jag seglade tillsammans med en instruktör och så tog vi skepparexamen. På en vecka.”
I många år har de nu haft en behaglig tillvaro med långseglingar till och i Medelhavet blandat med några månaders vanligt liv hemma i Vagnhärad. De tillhör Kryssarklubbens Medelhavskrets och gillar kretsens tidning Odyssé som kommer ut fyra gånger per år.
”Där får vi tips och idéer som vi kan ha nytta av under våra seglingar. Sen när vi är ute och långseglar känner vi gemenskap med andra kretsmedlemmar. Det är alltid någon som tipsar om någon bra hamn eller har träffat någon som vi kanske träffar senare. Vi blir som en stor familj.”
Att Dolores känner en gemenskap och trygghet i långseglarlivet är naturligt. Hon tillhör som sagt sjömansfolket. Med Lennart har hon hunnit med två varv runt jorden på Wallenius-fartyg, först som nygift och sedan när deras förstfödde son var 18 månader. Från New York som barn kom hon till Polen med Polska Amerika Linjens passagerarfartyg ”Batory”. Det var 1951 och Dolores började skolan i den fina sjöstaden Sopot.
”Sen bar det iväg till Sri Lanka som då hette Ceylon. Någon segling blev det inte, men där lärde jag mig snorkla och dyka. Jag började också tävla i simhopp, så nu när vi ligger för ankar i någon vik dyker jag alltid från båten. Hellre det än att försiktigt kliva ifrån badstegen.”
Dolores och Lennarts favoritvik ligger vid Toulon på franska Rivieran. Ute på ön och naturreservatet ”Ile de Port Cros” kan de ligga flera dagar och bara njuta a livet.
”Då blir det bad 10 – 15 gånger om dagen och alltid med ett hopp från fören.”
Det var också till en fransk hamn som Dolores och Lennart kom till sommaren 2005. De tittade på varandra och i samförstånd tyckte de att de växt ur deras Malö Neptun. Lennart la ut båten till försäljning och efter två månader var den såld.
”Vi hade längtat efter en Malö 50 och så blev det. Den är elva meter lång och har akterruff. Klart att vi gärna hade haft en ännu större båt, men man får rätta mun efter kappsäck. Det är betydligt mer än hamnavgifter som står på utgiftslistan under långseglingar.”
Deras barn, Ricky och Rita, är vuxna och har tagit över firman Motor Service Sweden AB som säljer reservdelar till handelsfartyg. Lennart och Dolores drev den innan de blev helt fria och kunde ägna sig fullt ut åt långssegling.
”Vi har ingen tv ombord. Vi läser, har givande samtal i sittbrunnen och har många goda vänner överallt. Sen har vi ju Abbis, förstås. Vår envisa skåning till katt från Abbekås.”
Micke Westin