Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Medlem: Gärna eskader för Ulf

15 april, 2010 – 10.00 Kommentarer inaktiverade för Medlem: Gärna eskader för Ulf

Först segling, sen motorbåt och till sommaren blir det segling igen. För Ulf Palm, 45 år, från Göteborg är det en självklarhet att vara medlem i Kryssarklubben. ”Det är båtklubben med stort B. Stor verksamhet, bra utbildningar och service. Men det behövs en föryngring, ett generationsskifte”, menar Ulf.

Ulf är som han säger ”fostrad in i Kryssarklubben”. Med föräldrarnas Vindö 30:a följde han som barn med på familjens semesterseglingar. Ofta handlade det om SXK:s eskaderseglingar.

”För mina föräldrar var eskaderseglingarna mycket en fråga om trygghet. De var unga och gröna och hade för den tiden en ganska stor båt. Då var det bra att segla tillsammans och få hjälp av varandra”, säger Ulf. ”Sen lärde de känna många människor med samma intresse. Några av dem blev långvariga vänner.”

Eftersom det ofta handlade om barnfamiljer som deltog i eskaderseglingarna fick även Ulf många kompisar. Från tolvårsåldern har han ett speciellt eskaderminne: Ett tjugotal båtar seglade upp till Norge, till Notodden närmare bestämt. Det var många båtar som bar SXK:s vimpel i salningen. I de smala farvattnen vid kanalsystemet måste eskadern ha gjort ett mäktigt intryck. ”Ja, norrmännen trodde nog det var någon form av fredlig invasion. Men sen kom den beställda turistbussen och tog oss upp till Gaustablikk. Där åkte vi skidor på glaciären mitt i sommaren.”

Sköna barndomsminnen för Ulf, men som vuxen man blev det inte mycket segling. Intresset för dykning tog över och då var det motorbåt som gällde. Först en mindre ”plastracer”, sen en 28-fotare som lämpade sig alldeles utmärkt för dykning.

”Den köpte vi för sex-sju år sedan och visst gjorde vi några små korta semesterturer, men det var framför allt en dykbåt. Med en motorbåt vill jag komma fram dit vi ska, med en segelbåt är det roligt att bara ta sig fram.”

Nu är dykbåten såld till förmån för köpet av en Nordisk Familjebåt. Ulf ser fram emot att få en semester på Vänern tillsammans med hustrun Anna-Lena och sonen Harry, 6 år. Hade familjens semestertid stämt bättre med den eskadersegling som Kryssarklubben genomför på Vänern i sommar hade de hängt på. ”Tyvärr missar vi den”, säger Ulf. ”Fördelen med eskader är att man slipper ha hela ansvaret själv. Det är mycket lättare att genomföra en längre segling i nya farvatten i grupp. Blir det problem kan man hjälpa varandra.”

Men helt ensamma kommer familjen Palm inte att vara under sin segling på innanhavet. Ulfs pappa och syster med familjer ansluter med sin båt, en C-34, och tillsammans ska de utforska Lurö skärgård, Djurö, skärgården kring Lidköping och Läckö Slott och en hel del annat Vänern har att erbjuda.

När vårt samtal glider in på hur Ulf ser på Kryssarklubbens utveckling är han tydlig: ”Det behövs en föryngring, ett generationsskifte. Jag ser på GKSS. När man gick in på deras kansli för några år sedan var det mest gubbar i Vegakeps. Idag är det fart och fläkt och man jobbar med intressanta saker som till exempel seglarskola för barn.”

”Vi behöver locka många nybörjare till Kryssarklubben och då är eskaderseglingarna ett bra sätt. Det är en enorm trygghet för nybörjare att segla i eskader. Samtidigt är det viktigt att man inte lägger in för långa dagsetapper, att det är hyfsat nära att ta sig till starten för eskadern och att man kommer tillbaka till ungefär samma plats som utgångsplatsen.”

/Hasse Bauer