Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nya prylar/båtar, Nyheter

Läsvärt   Löpsedel   Nya prylar/båtar   Nyheter

Medvind för båtbranschen

4 mars, 2015 – 13.47 Kommentarer inaktiverade för Medvind för båtbranschen

SkargardsidyllDet ljusnar i båtbranschen. Efter några år med vikande båtförsäljning vänder det nu uppåt igen. Två bra somrar och goda ekonomiska förutsättningar är faktorer som banat väg för en ökad efterfrågan på fritidsbåtar.

På båtmässan Allt för sjön, som pågår fram till på söndag, är det just nu mungiporna uppåt. Flertalet utställare rapporterar ett ökat intresse från besökarna och en ökad försäljning jämfört med de senaste åren.

– Redan i höstas såg vi signaler på ett trendbrott. Årets mässa är 15 procent större än i fjol och vi har fler utställda båtar och ovanligt många båtnyheter, säger Hanse Thorslund, projektchef för Allt för sjön.

– Uppåt 100 stycken som aldrig visats här tidigare, och i princip alla utställare kan vittna om en ökad försäljning på årets mässa.

Björn Sandhag, VD på Stockholms största båtföretag, Marindepån, bekräftar trendbrottet.

– Vi har sålt som aldrig förr, nästan som under rekordåret 2007. Under de fyra första dagarna kan vi se en fördubbling jämfört med förra året. Vår stora nyhet, Uttern D77, är till och med slutsåld för året, säger han.

Sweboat, båtbranschens riksförbund, ser också den positiva utvecklingen.

– Ja, vi kan blicka fram emot en försiktig men stabil försäljningsökning inom egentligen alla segment; försäljning av nya och begagnade båtar och motorer, tillbehör, reservdelar, drivmedel, vinterförvaring, service och underhåll, säger Mats Eriksson, VD Sweboat, båtbranschens riksförbund.

Branschen ser också ett trendbrott vad gäller ägandet av fritidsbåt. Idag ska människor hinna med många fritidsintressen och därför ökar kraven på ett enkelt och problemfritt båtägande. Effekten av det är att många marinföretag expanderar sina verksamheter inför denna säsong. Man bygger ut sina anläggningar och satsar på ännu fler bekväma helhetslösningar för dagens och morgondagens kunder.

Förra årets fina sommar innebar även att antalet personer som övernattade i båt i gästhamnar ökade med 15 procent till 1 287 582 gästnätter under sommaren 2015, enligt statistik från Transportstyrelsen.

Sveriges största båtmässa Allt för sjön besöks årligen av drygt 90 000 människor. Den har öppet till och med söndag den 8 mars.

redaktion@pakryss.se

,