Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Miljöutställning med Hållbara hav

24 februari, 2015 – 11.19 Kommentarer inaktiverade för Miljöutställning med Hållbara hav
HållbaraHav

Briggen Tre Kronor. Bild: Anton Stenros

Initiativet Hållbara hav fortsätter att försöka öka medvetenheten om dagens miljöpåverkan- och problem i Östersjön. När Allt för sjön slår upp sina portar för allmänheten på lördag är Hållbara havs monter navet i mässans miljösatsning.

Hållbara havs miljöutställning ”Etta med kök” visar kemikalier, läkemedel och plaster i vår hemmiljö. Mycket av det vi använder oss av hemma hamnar så småningom i våra vattendrag och slutligen i Östersjön. Här finner du alternativ till olika produkter samt tips om vad vi kan göra för Östersjöns bästa. Du får praktiska råd om vad du själv kan göra i ditt hem för att minska din kemikaliebelastning på Östersjön, dig själv och din familj.

En stor nyhet är också det fördjupade samarbetet med Östersjöcentrum vid Stockholms universitet. Hur skiljer sig en frisk eller övergödd miljö åt, och hur kan du själv lägga märke till om miljön förändras eller försämras? I Hållbara Havs monter kan du träffa kunniga forskare från Östersjöcentrum som lär dig mer om vad det är som styr utvecklingen av Östersjön. I utställningen finns också exempel på produkter som innehåller mikroplaster och på sådana som inte gör det. Ytterligare hot mot Östersjön är nya arter som etablerar sig och som riskerar att slå ut redan existerande, samt förändra ekosystemen. Du får möjlighet att testa om du känner igen några av de nya arterna.

I Hållbara havs monter träffar du också Föreningen Briggen Tre Kronor som är på plats och berättar om sin verksamhet samt om sommarens seglingar.

Kim Nordlund
redaktion@pakryss.se

,