Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Mobiltäckning i Stockholms skärgård kartläggs

18 april, 2017 – 12.31 2 kommentarer

Under 2017 genomförs en omfattande kartläggning av mobiltäckningen i Stockholms skärgård. Mätningarna bekostas av Länsstyrelsen.

Mobiltäckningen varierar väldigt mycket längs Sveriges kuster och i skärgårdarna, men det är ovanligt med heltäckande kartläggningar. Länsstyrelsen i Stockholms län satsar på en omfattande kartläggning med fyra enheter som placeras ombord på bland annat färjor, taxibåtar och en postbåt.
– Det är 4G-täckningen från de tre största operatörerna som vi mäter, säger Claes Johansson som är regional bredbandskoordinator för Stockholms länsstyrelse.
Operatörerna med master är Telia, Telenor och Tre. Tele 2 använder både Telias och Telenors master utöver sina egna.
– Vi identifierar områden med sämre mobiltäckning och variationerna mellan hög- och lågsäsong. Mätningarna sker med androidmobiler som har en särskild app. Mobilerna förvaras i en väska som placeras på olika båtar och färjor, säger Claes.
Två mätenheter är placerade på Waxholmsbolagets färjor, en på en postbåt och en tredje flyttas mellan taxibåtar och kan placeras på andra platser under högsäsong.

En operatör som marknadsför sig som ett alternativ för bredband längs kusterna och i skärgårdarna, Net1, mäts inte.
– Det mätverktyg vi använder kan inte mäta Net1:s signaler, säger Claes och lägger till att det i upphandlingen av mätningarna fanns ett ”bör-krav” med Net1:s nät, men att det alltså inte kan uppfyllas.

Det finns även en möjlighet att på egen hand mäta täckning och rapportera in automatiskt. Android-appen Täckningskollen finns att ladda ner från Google Play.
– De mätningarna kommer att få en publik mätportal, och vi kommer att ta del av dem även inom detta projekt.

Mätningarna har påbörjats och det finns tydliga skillnader i täckning.
– Vi kan identifera en hel del radioskuggor, det kan vara att man rundar ett berg och hamnar i skugga. Men ser man en mast med sin operatörs sändare och mottagare så fungerar det alltid bra, konstaterar Claes Johansson och fortsätter:
– Sen återstår frågan vad som är lösningen för dålig täckning: ska man rusta upp mobiloperatörerna eller behövs andra lösningar?

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

,

2 kommentarer »

  • Otto Koskull skriver:

    Jättebra initiativ! Håller med om att det är mycket dåligt just där på Lådnafladen.. Det verkar vara en vit fläck på telekartan, men det finns säkert många fler. Jag tycker att det borde vara bättre täckning också längre ut med tanke på att mobilerna används mycket för att larma vid sjukdom och olyckshändelser. Det skulle kunna vara ett bra säljargument för telebolagen att kunna visa på att de också tar ansvar för sjösäkerhet.

  • Niclas juthage skriver:

    Mät gärna runt Lådna. Där är täckningen riktigt dålig