Eva Kullgren har precis gett ut sin tredje barnbok om den seglande mormorn. I senaste På Kryss berättar hon varför hon gav sig ut på en långsegling som varade i fem år.  Du sa upp ..." /> Mormors makalösa långsegling | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Mormors makalösa långsegling | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Mormors makalösa långsegling

15 december 2020 – 12:27 Kommentarer inaktiverade för Mormors makalösa långsegling
Mormors makalösa långsegling

Eva Kullgren har precis gett ut sin tredje barnbok om den seglande mormorn. I senaste På Kryss berättar hon varför hon gav sig ut på en långsegling som varade i fem år.

 Du sa upp dig från jobbet som högstadielärare och gav dig ut till havs. Varför lockade långsegling?
– Som barn åkte jag på seglarläger till Västkusten och fick lära mig grundläggande kunskaper om segling och navigation. Jag hade en dröm, men den tynade bort när jag skaffade familj, barn och ett ”vanligt” liv. Vid 46 års ålder var jag skild, barnen vuxna och jag kände mig ensam. Då mindes jag min dröm. Ett år senare lämnade jag Stockholm, ovetandes om vad som väntade mig på de sju haven. I min vildaste fantasi hade jag aldrig trott att äventyret skulle vara så länge. Jag hade till exempel aldrig använt ett ankare när jag satte kurs söderut.

Hur länge varade äventyret?
– I fem år, med start 2010. Jag seglade till Polen och fortsatte genom Europas kanaler till Svarta havet. Sedan över Atlanten till Brasilien, upp i Amazonfloden, Karibien och Puerto Rico.

Hur fick du idén till böckerna om mormor?
– Jag ville berätta för mina barnbarn, och alla andra barn, att det är möjligt att förverkliga sina drömmar. Barn stöter på så många begränsningar.

Vad hoppas du att barnen ska ta med sig från dina böcker?
– Glädjen i att upptäcka världen. Att våga försöka göra nya saker. Att livet är ett långt, underbart äventyr och hur du seglar säkert fram genom det.

 

Mormor och Kaptenerna
Mormorn i boken är Eva Kullgren själv. I sin tredje bok seglar hon till Istanbul och får frågan: ”Var är din man – kaptenen?”. Då blir mormor sur och säger att hon ”slängt honom överbord för att han frågade så mycket dumt”.

Lättläst bok om segling på både svenska och spanska för barn mellan 6–10 år.