Hem » Ombord

Ombord

Myten bakom Tristan Jones

20 september, 2013 – 15.39 3 kommentarer

tristan_wikimediaMånga är vi som läst Tristan Jones böcker på 1980-talet. Mest välkänd är ”En otrolig seglats” som i jag-form berättar om när Jones seglar både på Döda havet och på Titicacasjön. Någonting som egentligen aldrig hände.

Tristan Jonas dog i juni 1995. Han föddes som Arthur Jones 1929 utom äktenskapet av en arbetarklassflicka i Liverpool och blev lämnad till barnhem. Hans utbildning var dålig men kom ändå att bli en av de mest framgångsrika författarna under 1900-talet.

Tristan var för ung för att vara med i Andra Världskriget men tog värvning 1946 i Royal Navy och var kvar i fjorton år.

Efter det köpte han en träbåt för att smuggla whiskey över Engelska kanalen. Några år senare seglade han i Medelhavet och rumlade runt i barer och levde ett hårt liv utan någon familj.

Efter att ha lärt sig att segla , lärde han sig att skriva . Han var en naturbegåvning på båda dessa områden och han bytte i medelåldern namn till Tristan som också var hans alter ego i i flera av böckerna. I böckerna var Tristan Jones född 1924 under en storm ombord på sin fars fraktfartyg som sedan torpederades tre gånger. Han återuppfann sitt förflutna och kunde leva mycket gott på det. Läsarna älskade hans böcker och det kom mycket folk på hans föreläsningar och boksigneringar. Han var en estradör och kunde leverera en historia.

Till sist kände han också att han måste försöka leva upp till det liv han skrivit om. Efter att första benet amputerades seglade Tristan runt halva jorden, och efter han förlorat det andra benet fortsatte han ändå att segla under några år fram till 1991. Han dog 1995 som en bitter man …

För några år sedan kom en biografi ” Wayward Sailor” av Anthony Dalton som berättar hur det mesta aldrig inträffat men att han så småningom ville uppfylla sin egen mytiska figur och började långsegla på allvar.

Biografin är berättelsen om en man som uppfann sig själv. Kan köpas till exempel hos Amazon.com (e-bok)

(uppdaterad 26/9)

3 kommentarer »

 • A Johnson skriver:

  Anmälarens uppdatering/korrigeringar noterade och uppskattade.

 • A Johnson skriver:

  Många av oss som seglar har säkert läst och njutit av någon eller några av Tristan Jones böcker. Kanske också i hemlighet avundats honom hans närmast osannolika äventyr.

  Tack för att ni amäler biografin, men ett par fel har smugit sig in. Biografin ”Wayward Sailor” kom ut redan för tio år sedan. Förlaget skrev i sin sammanfattning, vilken jag anar att anmälare översatt till stora delar, ”…his body failed him, so too did his spirits”. Spirits är i detta sammanhang själ, ande, livslust men inte sprit. Därmed inte sagt att Tristan Jones inte spottade i glaset.

  A Johnson

 • Eric skriver:

  Jag har läst många av hans böcker :) Rekommenderar dem!