Hem » Långfärd, Löpsedel

Långfärd   Löpsedel

Myteriet på Bounty

18 mars, 2010 – 01.26 En kommentar

From Bountyboat.comEn australisk seglare ska rekonstruera kapten Blighs seglats 4000 M över söderhavet till Indonesien i slutet av april.

För 221 år sedan, den 28 april 1789 genmfördes myteriet på Bounty ledd av Fletcher Christian vid Tonga i Söderhavet. Kapten William Bligh. sattes i en livbåt tillsammans med den del av besättningen som var lojal mot kaptenen. Den lilla gruppen på åtta män tog sig 4 000 M över öppet hav till Östtimor och Jakarta.

Nu ska Don McIntyre och tonåringen Mike Pernham som (hittills) är den yngsta att segla jorden runt tillsamman med ytterligare ett par besättningsmedlemmar återskapa seglatsen som på sin tid var en fantastisk bedrift. Bligh överlevde och återvände till England och senare satte en straffexpedition ut efter mysteristerna, där en del lyckats gömma undan sig på ön Pitcairn efter att ha sänkt skeppet.

Sponsrade av whiskydestilleriet Talisker kommer de säkert att ha en par flaskor whisky ombord, men däremot inget toapapper, elektriskt ljus eller moderna navigationshjälpmedel ombord i den 25 fot öppna båten och bara mycket litet mat och vatten ombord. Resan beräknas ta sju veckor och hoppas samla in nästan tre miljoner kronor till forskning om motorneuronsjukdom (ALS).

Myteriet på Bounty har filmats ett par gånger senast 1984 med Mel Gibson och Anthony Hopkins i huvudrollerna.

Läs mer om projektet

En kommentar »

  • Tor Melin i Lund skriver:

    Ingen har idag den kompetens som besättningen på Bounty hade.
    Dom dör.