Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Najad köper Arcona

1 mars, 2018 – 17.38 Kommentarer inaktiverade för Najad köper Arcona

Segelbåtstillverkaren Najad har köpt Arcona Yachts. Bolagen kommer att fortsätta utveckla och sälja båtar under sina respektive varumärken.

Både Najad och Arcona tillhör segelbåtbranschens premiumsegment, men riktar sig till olika köpare. Najad tillverkar långfärdsbåtar och Arcona segelbåtar för kappsegling och familjesegling.
– Vi kompletterar varandra så bra och har en gemensam bakgrund i kvalité, menar Najads vd Jörgen Ottosson är den främsta förklaringen till sammanslagningen.
– Sen har vi olika spår: Najad inom långfärd och Arcona inom kappsegling och familjesegling.
På frågan om hur länge planerna på en sammanslagning varit konkreta, svarar Jörgen leende:
– Det kanske inte är en slump att vi står bredvid varandra på Allt för sjön.

Jörgen Ottosson är sedan tidigare vd för Najad och blir nu vd även för Arcona. Han poängterar att de två företagen fortsätter att utvecklas var och ett för sig, men tar tillvara gemensamma resurser.
– Vi fortsätter i stort sett allt enligt tidigare. Inga förändringar i åtaganden mot kund eller i själva tillverkningen. Sen utnyttjar vi och drar fördel av varandra självklart.
– Kunskapsmässigt får Najad tillgång till Torgny Janssons väldiga kunskap och dessutom en samlad erfarenhet av både sälj- och marknadsföringskunnande, konstaterar Jörgen Ottosson.

Tillsammans bildar bolagen nu omsättningsmässigt den näst största aktören inom den svenska segelbåtsbranschen och sysselsätter tillsammans fler än 90 personer med en omsättning kring 100 miljoner kronor. Som en jämförelse omsätter Sveriges största segelbåtstillverkare, Hallberg-Rassy, drygt 165 miljoner kronor förra året.
– Men utbudsmässigt vågar jag påstå att vi matchar vem som helst i Europa med stora segelbåtar. Vi har också en heltäckande kunskap som är mycket stor, konstaterar Jörgen Ottosson.

Under våren planerar Najad och Arcona att lansera flera nya modeller. Exempelvis premiärvisas alltså Najads N395 AC och Arcona Yachts 410 på Allt för sjön nu i helgen.

Huvudkontoret placeras i Henån på Orust där Najads kontor ligger sedan tidigare. Najads VD, Jörgen Ottosson, blir vd för de två respektive bolagen. Torgny Jansson, som byggt upp och drivit Arcona med bas i Gustavsberg, blir ansvarig för affärsutveckling för de två bolagen.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, ,