Najad är en av Sveriges mest omtyckta långfärdsbåtar som föddes under båtboomen på 70-talet. Najad är en del av den starka båtbyggarindustrin på Orust på Västkusten. Här har man alltid byggt ordentliga båtar, rejäla byggen som ..." /> Najad – rejäl båt från Orust | På Kryss Najad – rejäl båt från Orust | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Najad – rejäl båt från Orust

22 juni, 2021 – 10.37 Kommentarer inaktiverade för Najad – rejäl båt från Orust
Najad – rejäl båt från Orust

Najad är en av Sveriges mest omtyckta långfärdsbåtar som föddes under båtboomen på 70-talet.

Najad är en del av den starka båtbyggarindustrin på Orust på Västkusten. Här har man alltid byggt ordentliga båtar, rejäla byggen som tar sin besättning långväga och på många äventyr, även i hårt väder. Något som i allra högsta grad gäller för Najad.

En av grundarna till båten var Berndt Arvidsson som lärde sig bygga båtar av sin pappa enligt en intervju i hamnen.se. Från början var det träbåtar som gällde, småbåtar som segelekor, långedragsjullar och stjärnbåtar. När plasten kom i mitten av 60-talet blev Berndt och hans vän Thorwald Karlsson nyfikna. De började med att inreda andras plastbåtar, men ville egentligen bygga en egen. De skissade vidare på en ritning från Olle Enderlein som landade i en 10,30 meter lång och 3,10 meter bred båt med kraftig motor och en hög, men stadig, rigg som skulle vara säker i alla väder. I juni 1972 levererades den första Najaden.

– Det var gynnsamma tider och under 70-talet var det bara att bygga så mycket man hann. Jag tror att vi byggde 352 Najad 34or, säger Berndt i artikeln.

Najad är även populär i andra länder som Australien, Storbritannien och Schweiz. På Facebook finns en aktiv internationell grupp för Najadseglare där de flesta verkar befinna sig utanför Sverige. Hittills har Najad tillverkat segelbåtar som sträcker sig mellan 32 och 57 fot och över 2 200 båtar har producerats.

Läs hela artikeln i På Kryss nr 3–21.