Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Naturhamn: Tylön

6 augusti, 2013 – 18.21 Kommentarer inaktiverade för Naturhamn: Tylön

Fingal_tylon1Tylön ligger utanför Tylösand som i sin tur ligger strax utanför Halmstad. Här är fågelskydd till mitten av juli, men sedan kan man vandra runt fritt. Till nästa sommar blir fyrvaktarbostäderna Bed&Breakfast. Men bäst kommer man hit med egen båt.

Tylön ligger kanske lite i popularitets-skugga av Hallands Väderö (som dock tillhör Skåne) som är det stora dragplåstret på en kust som i övrigt har få öar. I norr finns Bohuslän, men sedan dröjer det ändå till Blekinge innan en skärgård börjar igen.

Tylön är ett naturreservat sedan 1927. På ön är största sevärdheten den gamla fyren från 1870 som förvaltas av Statens fastighetsverk. Fyren och husen runt omkring ritades av Gustaf von Heidenstam. Redan på 1500-talet fanns det ett fiskeläge på ön. Det finns också fyra gravrösen från bronsåldern som imponerar. I övrigt är det ett rikt fågelliv, men tyvärr för fåglarna finns det också mink på ön.

Fingal_tylon2Tylön har bara en liten betongbrygga. Det är bara segelbåtsdjup på nocken, och då få man använda eget ankare. På sidorna av bryggan kan det ligga några motorbåtar långsides, men även där får man hålla koll på djupet. När uthyrningsverksamheten börjar nästa sommar blir det högst sannolikt någon begränsning av åtkomsten till bryggan. Men det går alltid att ankra på svaj och ta jollen in.

Precis norr om bryggan finns en liten sandstrand, men är det sand man är ute efter är Tylösand ett bättre val. Vi stannade inte över natten eftersom det var gammal sjö som gjorde förtöjningen obekväm (vi gick till Grötvik i stället) men de timmar vi stannade var en trevlig upplevelse som få båtar, som inte är lokala, verkar hitta till.