Hem » Nyheter

Nyheter

Navionics Boating Europe HD

5 juni, 2016 – 11.02 7 kommentarer

I vår har Navionics haft problem med sin ios-app (Ipad/Iphone) och den har inte gått att ladda ner. Exakt vad som var problemet har inte angetts … Men nu finns den åter på iTunes och problemen är troligen åtgärdade.

navionics_2Boating Europe HD finns till iPhone (egen app), Ipad och Android. Det finns också en utmärkt webbapp som däremot inte visar båtens position, men visar alla sjökort för i princip hela världen (utom Danmark, men med Hydrographica).

Sonarchart Live och användarlodningar är ännu inte aktuellt för Sverige innan lagarna för att samla och dela/sprida djupinformation ändras. Befintliga Sonarchart-funktionen interpolerar bara djupkurvorna och bör inte användas. Att kunna skicka in sina djuplodningar kommer att skapa en enorm affärsmässig fördel för Navionics och vi kommer säkert få se fler liknande lösningar från de andra tillverkarna så småningom.

Betalar man extra kan man bland annat få autorouting, det vill säga du anger en start- och en målpunkt, sedan föreslår appen vilken väg du ska ta. Låter riskabelt för de grunduppfyllda svenska skärgårdarna, men uppges fungera bra. På Kryss har ännu inte testat denna funktion.

Första gången kostar appen inklusive sjökorten 409 kronor. Uppdateringen för Norra Europa (inte Danmark, UK, Irland, Kanalöarna och Madeira/Kanarieöarna) kostar 349 kr.

+ Täcker stort område
+ Frekventa uppdateringar
+ Prisvärd
+ Tidvattentabeller
– Släcker ner sig efter ett par minuter
– Otydlig prissättning

navionics-1

7 kommentarer »

 • Micke W skriver:

  Hej Trond
  Vi har främst använt apparna med grundinställningarna eftersom det är oftast så de används av många, kanske troligen till och med de flesta.

  Sedan har också alla funktioner testats och redovisats när de skiljer ut sig som extra bra (eller som mindre bra) jämfört med andra appar på marknaden.

  Funktionen ”Screen on” finns inte i appen Navionics iOS (iPad). Att välja att inte släcka skärmen efter ett par minuter (om man inte nuddar den) för alla appar genom iOS inställningar är en mindre bra lösning, även om det naturligtvis fungerar …

  En annan funktion som kan stängas på eller av brukar vara ”Använd GPS i bakgrunden” och då uppdateras positionen hela tiden och visas snabbare om appen varit inaktiv (nedsläckt) ett tag. Men det ger också en högre strömförbrukning när GPS tar emot även när surfplattan är inaktiv.

  //Micke W

 • Trond Biberg skriver:

  Artikkelen har gitt minus til Navionics Boating Europe HD fordi den ”Släcker ner sig efter ett par minuter”
  Dette kan enkelt unngås ved å velge ”Screen On” i ”Settings”, så dette burde ikke gi minus til appen.

 • Olle Strand skriver:

  Jag använder den billigare iPhone appen i min iPad, vet inte om det är någon betydelsefull skillnad i återgivningen. Bilden fyller inte hela skärmen på plattan, marginalerna är lite bredare, men i övrigt verkar allt fungera. — Möjligheten att själv komplettera kartan är förstås intressant – jag har sett hittills obekanta stenar inlagda utanför klubbhamnen (alldeles utmärkt om man nu kan utgå från att de ligger rätt inlagda). – Dock har jag även sett rent skoj, saftiga kardinalprickar inlagda i en mälarfjärd där inga sådana är påtänkta…

 • Stig Höök skriver:

  Jag har använt Navionics i minst 5 år på min iPhoen. Den är fantastisk. Vi har den nu även på iPad och Androidplattan. Aldrig noterat några problem. Jag har dessutom sett egna grund som finns med men som inte finns på andra sjökort. När vi seglade i Kroatien fanns alla sjökort med och som det verkade precis som papperskorten. Helt otroligt mtp vad bara ett sjökort kostar i Sverige. Till min iphone kostade den för 5 år sen ca 150 kr. Till paddan ca 450 för en sk HD-version. Och inte betalat något mer sen dess bortsett för funktionen för autorouting. Den tipsade bla i Ålands skärgård om ett genväg. Så bara man kollar och är noggrann är den toppen.
  Som man kan förstå är jag supernöjd. Har även både Eniros på Sjön och en som heter iNavX. Använder dem ibland som komplement.
  Med vänlig hälsning/Stig

 • Hans Westerström skriver:

  Vi har seglat hem från Grekland med vår Forgus 37, Windra. Navionics har varit helt suveränt och rättvisande i såväl Greklands, Italiens som Frankrikes farvatten. Vi har sedan gått på Europas inre vattenvägar och kompletterar flod och kanal pilots med Navionics.
  Dock ej Danmark. Kan varmt rekommenderas.
  Hans Westerström

 • Jose Razola skriver:

  Seglade fron Turkien till Sverge via kanalerna i Europa med detta app på min ipad jag har bara lovord speciell på kanalerna

 • Magnus Tuneld skriver:

  Jag har använt appen på min iPad under ett år och några problem med att ”den släcker ner sig efter ett par minuter” känns absolut inte igen. Sjökorten uppdateras ofta (community layer), den har även möjlighet att integrera med ekolod som även sparar och ritar ut informationen på ditt sjökort. Bara lovord från min sida, tja autorouting kan visserligen ge lite lustiga färdvägar men å andra sidan så är det mycket enkelt att lägga rutterna manuellt.