När många sjömestrar kan det bli trångt i gästhamnarna. På Kryss tipsar om härliga naturhamnar att lägga till vid i sommar. Erling Pedersen, ordförande i Hamn & Ankarplatskommittén Västkustkretsen, väljer nästan enbart naturhamnar när han är ..." /> Njut av en naturhamn i sommar | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Njut av en naturhamn i sommar | På Kryss
Hem » Ombord

Ombord

Njut av en naturhamn i sommar

6 juli 2020 – 08:00 En kommentar
Njut av en naturhamn i sommar

När många sjömestrar kan det bli trångt i gästhamnarna. På Kryss tipsar om härliga naturhamnar att lägga till vid i sommar.

Erling Pedersen, ordförande i Hamn & Ankarplatskommittén Västkustkretsen, väljer nästan enbart naturhamnar när han är ute med båten. Men det kan vara lite trixigt att lägga till vid klippor och öar om man är ovan.
– Ta det försiktigt i början och välj tillfällen och platser där du har kontroll över situationen. Låt någon vara utkik i fören för att se om det grundar upp och lyssna på väderprognoserna för det kommande dygnet. Det gäller framförallt vindriktning och vindstyrka eftersom väder och vind kan ändras snabbt.

Bra utrustning att ha ombord är ett ankare du kan lita på och bergsdubb och bergskilar som du kan slå in i bergssprickorna för att förtöja säkert.
– Folk brukar vara duktiga på att hjälpa varandra i naturhamnar, men håll lite mer avstånd nu i coronatider. Ta hänsyn till varandra och undvik att lägga dig på de djupa platserna om du till exempel har en grundgående båt, säger Erling. Annars är det bara att njuta av att komma nära naturen, tystheten och djurlivet. Att se solen gå ner i havet är helt magiskt!

Få tips på fina naturhamnar i Sverige i senaste numret av På Kryss! Finns att läsa som papperstidning eller digitalt för dig som är inloggad.

En kommentar »

  • Lennart Eriksson skriver:

    Häng inte ut fendrarna !!! då markerar man att man inte vill ha ”sällskap” i coronatider. På seglarberget vid Rödlöga så har inte båtarna tänkt på det. Jag ser det dagligen från vårat hus. Lennart på Lönnskär.