När snön yr utanför fönstret och kylan kryper in i varje vrå kan en seglingssemester utomlands locka. Här kommer några tips och råd att tänka på innan avfärd. Kryssarklubbens 59 utlandsombud hjälper också medlemmar i ..." /> Njut av exotisk vintersegling | På Kryss Njut av exotisk vintersegling | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Njut av exotisk vintersegling

30 november, 2022 – 14.50 Ingen kommentar
Njut av exotisk vintersegling

När snön yr utanför fönstret och kylan kryper in i varje vrå kan en seglingssemester utomlands locka. Här kommer några tips och råd att tänka på innan avfärd. Kryssarklubbens 59 utlandsombud hjälper också medlemmar i utländska vatten vid behov.

Kryssarklubbens 59 utlandsombud finns från Finland och Medelhavet till Colombia. De delar gärna med sig av sin lokalkännedom och språkhjälp i kontakt med myndigheter och organisationer samt informerar SXK om förändringar inom områden som påverkar sjöfarare. En lista över alla utlandsombud finns här

Om du inte vill hyra båt på egen hand kan du hänga med på någon av de eskadrar som SXK genomför utomlands, både med egen båt och med charterbåtar. Kryssarklubben erbjuder även alla medlemmar tips och råd inför utlandsseglingen som du hittar här.

Väljer du att hyra båt på plats är en katamaran mest lämplig för tropiska kryssningar eftersom de i allmänhet är mycket rymliga i dessa länder. Välj datum för resan med tanke på tidpunkten för tropiska stormar och regn. Glöm heller inte att kontrollera alla nödvändiga administrativa och tullformaliteter, speciellt om du planerar att gå i land på olika öar. 

Tips på tropiska segeläventyr:

Karibien bjuder på härlig segling tack vare de starka, men mycket stabila, passadvindarna. Den bästa kryssningstiden är från februari till maj som är huvudsäsong i Karibien. Det blåser som mest i december och januari och de torraste månaderna är februari till april.

Thailand ligger i ett monsunområde, men utanför området för tropiska stormar. Planerar du en semester i Thailand bör du först tänka på var och när det regnar. De bästa förutsättningarna för segling är från december till april, den torraste tiden i Andamansjön.

Malaysia. Segling här är inte särskilt utmanande och kräver inte lång erfarenhet. Det är dock viktigt att räkna med relativt starka strömmar under högvatten och att ta hänsyn till lågvatten vid ankring. Sydvästra monsunen ger kraftiga regn under oktober och april, liksom nordöstra monsunen under oktober och mars. Mellan monsunsäsongerna är vindarna varierande, men svaga. 

Seychellerna ligger utanför det område där tropiska stormar vanligtvis förekommer. Det enda som förändras här är monsunerna, eller luftströmmarna. Ungefär från slutet av november till slutet av april råder nordvästra monsunen och resten av året är det sydvästra monsunens tur. Du kan anpassa dig efter vädret på öarna, tack vare det stora antalet lä- och lovartade vikar. 

Franska Polynesien och dess Society Islands välkomnar seglare året runt. Den varmare och fuktigare perioden med korta skurar varar från november till april, då temperaturen når 24 till 31 °C. Vintersäsongen är torrare och svalare (24 till 28 °C) och varar från maj till oktober.

(Källa: Yachting.com)

Stock.adobe.com

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar