Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Nomineringar till Årets Sjöräddare 2014 klara

6 februari 2015 – 16:29 Kommentarer inaktiverade för Nomineringar till Årets Sjöräddare 2014 klara

Sjöräddning1Varje år utser Sjöräddningssällskapet en räddningsinsats som sticker ut lite extra. Tanken bakom utmärkelsen är framför allt att hylla frivilligheten, som organisationen betraktar som sin grundstomme.

På Kryss har tidigare skrivit om att antalet sjöräddningsinsatser minskade under 2014 men Sjöräddningssällskapet mottog trots detta över 700 sjöräddningslarm förra året. Av dessa insatser är det nu fem stycken som har valts ut och nominerats till Årets Sjöräddare.

Fyra av dessa har skett ute till havs. I Stockholm räddades en ensam man som fallit överbord från sin fiskebåt. Utanför Rörö nära Göteborg plockades två personer upp ur vattnet bara minuter innan deras segelbåt sjönk till botten. Norr om Torekov evakuerades tre vuxna och två hundar efter en grundstötning med en motorbåt mitt i natten. Utanför Sandhamn kolliderade en RIB-båt med en lotsbåt och sökarbetet efter personerna i RIB-båten pågick hela natten. Men även en insats i land på en ö, då en turist fick en allergisk chock efter ett getingstick, har valts ut som extra föredömlig.

Du kan läsa mer om de nominerade räddningsinsatserna här. Vinnaren av utmärkelsen Året Sjöräddare avslöjas på invigningen av båtmässan Allt för Sjön i Stockholm i slutet av februari.

Kim Nordlund
redaktion@pakryss.se

,