Hem » Långfärd

Långfärd

Nordvästpassagen: Monsun 31 genom McClurepassagen

30 augusti, 2012 – 13.50 Kommentarer inaktiverade för Nordvästpassagen: Monsun 31 genom McClurepassagen

Den Svenska segelbåten S/Y Belzebub II har precis gått genom det ökända McCluresundet i Kanadensiska Arktis och är därmed den första segelbåten som lyckats ta sig igenom sundet.

Den internationella besättningen som består av Edvin Buregren (Sverige), Nicolas Peissel (Kanada) och Morgan Peissel (USA) har tillbringat de sista tre månaderna i den 9 meter långa segelbåten på färd från New Foundland via Grönland till Kanadesiska Arktis. Expeditiones mål är att följa polarisens minskande utsträckning och på så sätt dra uppmärksamhet till klimatförändingarna i Arktis.

Den arktiska isen smälter undan med oroande hastighet som ett tecken på att vi lever i disharmoni med vår planet. Genom att segla en rutt som tidigare varit helt igenfrusen vill vi uppmärksamma klimatförändringarna och bidra till en attitydförändring. Genom att välja den här rutten genom Nordvästpassagen som tidigare varit stängd vill vi på ett tydligt åskådliggöra omfattningen av polarisens isens avsmältnting.

Expeditionen kommer att fortsätta sin färd längs polarisens ytterkant mot Berings Sund och in i Stilla Havet och därmed genomföra den
nordligaste Nordvästpassagen som någonsin gjorts med en segelbåt.

Mer info: belzebub2.com