Hem » Nyheter

Nyheter

Sjöräddningshelikoptrar köps ut

8 september, 2011 – 08.05 Kommentarer inaktiverade för Sjöräddningshelikoptrar köps ut

För 10 år sedan lades räddningshelikoptrarna ut på privata företag och Norrlandsflyg vann upphandlingen och har skött det sedan dess. Men nu går verksamheten tillbaka till staten och Sjöfartsverket för att spara pengar.

Sjöfartsverket köper hela Norrlandsflyg, som har haft 15 minuters dygnetruntjour och har löst några av de svåraste sjöräddningsfallen genom att snabbt vara framme och ha en oöverträffad översikt från luften på en olycksplats. Fyra personer; två piloter, en ytbärgare samt en vinschoperatör/tekniker och en helikopter (amerikanska Sikorsky S-76) finns tillgängliga dygnet runt.

I nästa vecka, 15 september, ska regeringen skriva under propositionen om köpet av Norrlandsflyg och sedan ska riksdagen godkänna köpet. Sjöfartsverket ska ta över samtliga i den 100 personer starka personalen och helikopterbaserna i Norrtälje, Visby, Ronneby och Göteborg ska finnas kvar. Skellefteåbasen flyttar till Umeå.

Försvarsmakten hade fram till 2002 räddninghelikoptrarna och många från den militära personalen gick över till det nystartade Norrlandsflyg. En del av dessa blir återigen statsanställda.