Hem » Nyheter

Nyheter

Svensk seglare slipper betala norsk moms efter 5 års kamp – Norska staten betalar tillbaka 250 000 kr

14 juni, 2014 – 16.11 Kommentarer inaktiverade för Svensk seglare slipper betala norsk moms efter 5 års kamp – Norska staten betalar tillbaka 250 000 kr

Norsk_tull_loggaSommaren 2008 seglade det svenska paret Cecilia och Kjell Olsson till Norge med segelbåten Aquilo. Båten lades upp över vintern i Mo i Rana och seglingen fortsatte upp till Lofoten sommaren 2009.

Båten trailades sedan från Narvik till Luleå och turen fortsatte sedan mot hemmahamnen i Gävle, dit man nådde i augusti 2009.

Väl hemma nåddes man av ett krav från norska Tollregion Midt-Norge på ca 250 000 kr för norsk moms och båtmotoravgift eftersom man menade att bestämmelserna för tillfällig införsel i Norge överskridits.

Kravet överklagades till norska Toll- og Avgiftsdirektoratet utan resultat varför vi stämde norska staten inför Oslo Tingrett i november 2010. Vi påstod att Tollen tillämpade retroaktiv lagstiftning, vilket också Tingretten medgav men vi fälldes ändå för att ha varit 5 dagar för lång tid i Norge.

Domen överklagades inte men eftersom vi menade att norsk Toll genom sina dåliga svar och långa svarstider bidragit till att vi fälldes. Därför begärde vi att få dispens från moms och båtmotor-avgift hos norska Finansdepartementet, under vilket norska Tollvesenet lyder. Det blev en mycket tidskrävande procedur, inte minst på grund av norska myndigheters långa svarstider. Kortaste svarstiden från norska myndigheter var 3 månader och rekordet var 17 månader.

Genomgående försökte Finansdepartement och Toll att visa att de inte begått några formella fel. Det hade de nog inte heller gjort, men den sammantagna effekten av långa svarstider, otydliga svar, ovilja att rätta felaktig faktura och ovilja att inse att vi inte hade något uppsåt borde ha gjort att vi fick dispens. Men man vägrade se det ur vår synvinkel.

Aquilo_foto_Joel_OlssonDet fanns en laglig möjlighet för norska Finansdepartementet och Toll- og Avgiftsdirektoratet att ge dispens men man beslutade i juni 2013 att inte ge dispens. I detta besked skrev man också att man aldrig gett dispens till någon i ett liknande ärende.

Då insåg vi att här fanns inget mer att hämta utan vände oss till norska Sivilombudsmannen, SOM, (motsvarar svensk JO). SOM reagerade snabbt, gjorde en utredning med remisser till norska myndigheter och oss. SOM gjorde därefter en bedömning ur ett helhetsperspektiv och rekommenderade därefter Finansdepartementet att ge oss dispens.

I början av denna vecka kom så svaret från norska Finansdepartementet att man accepterar SOM:s rekommendation och att man beordrar norska Tollvesenet att betala tillbaka våra 250 000 kronor.

Det handlar verkligen om att betala tillbaka, för i slutet av 2012 begärde norska myndigheter hjälp av den svenska Kronofogden att kräva oss på pengarna. Efter en lång tvist med svenska Kronofogden så mätte de utan förvarning och under hänsynslösa former helt enkelt ut pengarna från våra besparingar. De är JO-anmälda i Sverige.

”Efter 5 års kamp så får vi till slut rätt. Vi är naturligtvis överlyckliga, men champagnen får anstå tills vi verkligen har pengarna i våra händer.