Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Nu startar Allsvenskan i segling

7 mars, 2015 – 13.58 Kommentarer inaktiverade för Nu startar Allsvenskan i segling
Bild: Per Heegaard

Bild: Per Heegaard

I samarbete med ett antal seglingsklubbar startar Svenska Seglarförbundet nu Allsvenskan i segling. Konceptet har blivit en succé i Tyskland och Danmark och fenomenet sprider sig nu till andra länder i Europa och till USA. Och nu står det klart vilka klubbar som kommer vara med och delta i Allsvenskan 2015.

För två år sedan startade tyska Segel Bundesliga, som nu består av två divisioner med 36 klubblag. 2014 följde Danmark efter med 18 lag i Sejlsportligaen. Under 2015 kommer nationella klubbligor att startas i Sverige, England, Nederländerna, Italien och USA.

I Sverige får 18 klubblag tävla under säsongen i tre deltävlingar. Det kommer att gå att följa resultaten i en serietabell och till slut koras Sveriges bästa kappseglingsklubb. De tre bästa klubbarna kommer också att vara kvalificerade till Sailing Champions League som planeras till Sardinien i september, där de är med och utmanar andra klubblag från andra länders nationella ligor.

– Det är otroligt kul att vi äntligen får till en nationell tävlingsserie mellan klubbarna i Sverige. En serie som naturligt skall kora Sveriges bästa segelklubb men som också skall få mer aktivitet i klubbarna och därmed öka tillgängligheten till vår sport. Ett mål som vi också delar med vår huvudpartner Svenska PostkodLotteriet, säger Svenska Seglarförbundets sportchef och förbundsdirektör Stefan Rahm.

Erfarenheten från andra länder är att klubbkänslan stärks i en nationell liga. Klubbens medlemmar engageras i att sätta samman lag, träna, skapa träningsmöjligheter, skaffa sponsorer och jaga lokaltidningen. Både juniorer, OS-seglare och gamla rutinerade seglare samlas för att försvara klubbens färger.

Seglingen blir också enkel och lättillgänglig i båtar som tillhandahålls av Allsvenskan. Tävlingarna kommer seglas i sex stycken helt nya J/70. Dessa kommer också att finnas tillgängliga för träning för de klubblag som deltar i Allsvenskan.

Klubblag som deltar i Allsvenskan 2015:
Ekerö BK
Ekolns SS
GKSS
Halmstads SS
Hjuviks BK
Kullaviks KKK
KSSS
Lerums SS
Långedrags SS
Malmö SS
Oxelösunds SS
Sotefjordens SS
S606K,
Strängnäs SS
Trälhavets BK
Värmdö JS
Wikens BS
Örnsköldsviks SS

Allsvenskans delseglingar kommer att gå på följande platser och datum:
Deltävling 1, 22 – 24 maj, KSSS, Saltsjöbaden, Stockholm
Deltävling 2, 14 – 16 aug, MSS, Västra hamnen, Malmö
Deltävling 3, 28 – 30 aug, HjBK, CCYC, Grötö, Göteborg

Inför 2016 och framåt planeras fyra till fem deltävlingar per säsong och förhoppningen är att ytterligare divisioner bildas när fler klubbar vill delta.

Kim Nordlund
redaktion@pakryss.se

, ,