Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Nu startar högsäsongen för båttjuvar

24 augusti, 2015 – 09.20 Kommentarer inaktiverade för Nu startar högsäsongen för båttjuvar

BåtbryggaSemestern är slut och många båtar lämnas utan tillsyn. De blir då lätta byten för båttjuvarna som ökar i takt med att fritidshusen töms. Men med små medel kan du minska risken för båtstöld.

– De kommande veckor när båtägarna inte finns på plats vid bryggorna är riskfyllda, säger Carl Lindeberg, båtexpert på Länsförsäkringar.

Den dåliga bevakningen blir en direkt inbjudan till potentiella båttjuvar som nu kan arbeta ostört även under dygnets ljusaste timmar.

Carl Lindeberg ger här sina bästa tips för att förhindra stöld av och i båten:

  • Det bästa är att märka båten på ett dolt ställe i båten. Det hjälper polisen att få en träff i sina register. Exempel på märkningar är att spraya eller pensla med färg på något dolt ställe eller att använda DNA-spray med en unik sifferkombination kopplad till dig som ägare.
  • Fyll i ett så kallat båtkort redan när du tecknar din båtförsäkring. Där antecknar du om båten har en märkning, ger extra information om motorn, anger om båten har någon extrautrustning som avviker från originalmodell eller pekar på andra kännetecken som särskiljer båten. Du hittar ett utskrivbart båtkort hos Larmtjänst.
  • Extra säkerhet i form av larm och spårsändare är bra för stora båtar.
  • Plocka ur dyrare utrustning och värdesaker.
  • Låt flaggan hänga uppe, häng ut en handduk och placera ut lite kläder eller skor så ser det ut som att du fortfarande är ombord. Dra för gardinerna.
  • Tänd en led-lampa i båten och låt den lysa på kvällen och över natten. Använd gärna en timer och ställ in tiden.
  • Titta till båten med jämna mellanrum. Prata med dina båtgrannar om att turas om att titta till era båtar. Glöm inte att byta telefonnummer och bestämma om det är okej att gå ombord på varandras båtar.
  • Hundägare i området kan också vara till hjälp och besöka bryggan på sina promenader.
  • Är ni flera båtar i en hamn – hör med polisen på din ort om det finns en lokal Båtsamverkan.

Om du ser en misstänkt person i området ring och tipsa polisen på 114 14.

Om du misstänker att ett brott pågår ring polisen på 112. Ingrip inte själv – registrera istället så många detaljer du kan kring hur personerna ser ut, hur de transporterar sig och vart de rör sig.

redaktion@pakryss.se

,