Hem » Löpsedel, Nya prylar/båtar

Löpsedel   Nya prylar/båtar

Nutida vikingaskepp

23 april, 2010 – 12.30 Kommentarer inaktiverade för Nutida vikingaskepp

MOdernt vikingaskeppVill du ha en mycket annorlunda båt kan Langskip 55 med djupt förankrade rötter i vår egen historia, vara ett fantasieggande alternativ. Och enligt planen kommer den till Öppna Varv på Orust i slutet av augusti för den som vill se den i verkligheten.

 På Island ligger varvet som gör moderna vikingabåtar i trä med full komfort och med ett fantastiskt hantverk i detaljerna. Linjerna baserar sig på det 1200 år gamla Gokstadsskeppet som hittats i Norge. Om den är vacker ligger väl i betraktarens ögon, men de flesta kan nog hålla med om att den är fascinerande.

Den första versionen är en jätte på 55 fot, men man planerar mindre modeller, eventuellt ner mot 40 fot, berättar Sigurjón Jónsson som ligger bakom konstruktionen.

Riktigt hur bra den seglar med sitt fyrkantssegel vet vi inte ännu, men varvet uppger en kryssvinkel av runt 90 grader och en bra fart vid halvvind och slör. Den är Llloyds- och CE-klassad A, för oceanfart. Djupgåendet på en meter gör Europas kanaler, floder och andra grunda vatten tillgängliga.

Två motorer på 75 hk gör farten under maskin på 13 knop och för segel upp mot 15 knop på rätt bog.  Masten är gjord i kolfiber och designad av Eric Sponberg och hulten är gjorda av Sitka spruce. Riggen ska vara enkel att reva, genom sin konstruktion.

Friborden är höga, med en låg överbyggnad och runt 2,30 i ruffhöjd i nästan hela båten.

Langskip byggs av Skipavik varv som ligger i Stykkisholmur, en liten stad på Islands västra kust. Varvet har byggt fiskebåtar i 82 år, men detta är den första fritidsbåten. Hantverket är gediget och speciellt är handfatet i trä en fröjd för ögat.

Pris helt seglingsklar och klassad ligger runt 1 500 000 Euro. Mer info: www.langskip.com.

I bästa fall har vi en mer utförlig rapport om hur Langskip seglar i höst i På Kryss.