Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Ny marin institution och gästprofessur vid Göteborgs universitet

24 juni, 2015 – 12.37 Kommentarer inaktiverade för Ny marin institution och gästprofessur vid Göteborgs universitet

MarintGUHasselbladstiftelsen finansierar nu en gästprofessur vid den nya marina institutionen på Göteborgs universitet. Gästprofessuren går till den amerikanska toppforskaren Jody Deming, som är en auktoritet inom marin polarforskning.

– Jag är så glad över att vi med stöd av Hasselbladstiftelsen kan få hit en så världsledande forskare i sitt gebit. Jag har länge försökt få Jody Deming till Göteborgs universitet, säger Leif Anderson, marin kemist och professor vid Göteborgs universitet.

Jody Deming. Bild: Doug Struck

Jody Deming. Bild: Doug Struck

Tack vare Hasselbladstiftelsen får nu Göteborgs universitet en toppforskare knuten till den nya marina institutionen som startar sin verksamhet den första juli. Gästprofessor Jody Deming är mikrobiolog och har gedigna kunskaper i DNA-forskning. Hon kommer från University of Washington och är specialiserad på köldanpassningen av marina mikroorganismer.

– Hon är en mycket lämplig person för den första gästprofessorn eftersom hon med sitt specialområde om marina mikroorganismer och deras betydelse för polargeokemi och ekologi väl passar in i den inriktning vi har vid Göteborgs universitet, säger Leif Anderson.

Hasselbladstiftelsens stöd för en marin gästprofessor stimulerar till att länka ihop forskare från olika discipliner i den nya marina institution som blir verklighet vid Göteborgs universitet den förste juli. Marin polarforskning har under mer än 30 år varit ett centralt forskningsområde för forskare vid naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet.

redaktion@pakryss.se

, , ,