Swedish Steel Yacht fortsätter utvecklingen av fartyg och båtar i rostfritt stål. I vår sjösätts ett 17-metersfartyg som testplattform." /> Ny prototyp i rostfritt | På Kryss Ny prototyp i rostfritt | På Kryss
Hem » Nyheter, Ombord

Nyheter   Ombord

Ny prototyp i rostfritt

29 augusti, 2016 – 11.30 Kommentarer inaktiverade för Ny prototyp i rostfritt
P16

Swedish  Steel  Yacht fortsätter utvecklingen av fartyg och båtar i rostfritt stål. I vår sjösätts ett 17-metersfartyg som testplattform.

För två år sedan visade Swedish  Steel  Yacht, SSY, upp sin första prototyp, en tiometersbåt med 1,8 millimetersskrov vilket är tunnare än de få andra båtar som är byggda i rostfritt.
– Vi har använt båten som familjebåt och hon har levt upp till förväntningarna säger SSY:s marknadschef Petra Rosén som driver företaget tillsammans med sin man Håkan Rosén.
Petra beskriver skrovet som lika lätt som ett motsvarande i kolfiber, men med en avgörande bättre hållbarhet. Bland annat klarar skrovet lättare is.

Den nya större prototypen heter P16 och tas fram i samarbete med bland andra Sandvik, AGA, Scania och Saab.
– Det är förstås en utmaning att svetsa rostfritt och där har AGA en avgörande roll, säger Petra.

Swedish Steel Yachts

Swedish Steel Yachts första prototyp var en tiometersbåt. Nu tar man fram ett större skrov i Sandviks plåt SAF2507.

Att tillverka skrov i rostfritt stål är i dag relativt dyrt, men fördelarna finns bland annat i att man inte behöver använda bottenfärg.
– Man kan högglanspolera ytan så att den motsvarar glas utan porer som växter eller havstulpaner kan hålla fast vid. När båten ligger still fäster växter och djur, men allt släpper vid ungefär fem knop är vår erfarenhet, säger Petra Rosén som också planerar att använda den nya P16 som familjebåt.

– Utrymmet som är flexibelt för inredning motsvarar det vi har i tiometersbåten i dag. Men vi kommer inte ha några jättedieslar utan något mer bränslesnålt, konstaterar Petra Rosén.

Fakta om P16:
Längd:  17  m
Bredd:  4  m
Max: deplacement  20  ton
Fart: 45+  knop.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, ,