Hem » Läsvärt, Nya prylar/båtar

Läsvärt   Nya prylar/båtar

Ny Rainbow Warrior

31 augusti, 2011 – 14.05 Kommentarer inaktiverade för Ny Rainbow Warrior

Bild: Dykstra

Greenpeace fyller fyrtio år och bygger ett nytt Rainbow Warrior tjugofem år sedan Franska staten sänkte det första Rainbow Warrior på Nya Zealand och dödade en besättningsman.

Och det vore kanske inte Greenpeace om fartyget inte innehöll det senaste av miljöteknik i de olika delarna. Segelytan, där samtliga segel är på rulle, har en total segelyta på 1300 kvadratmeter där två A-master utgör stående riggen. Det finns elektrisk motor ombord, förutom en vanlig dieselgenerator när vinden blir dålig. Den ska segla bra, men under motor är räckvidden 4 500 M. All övrig utrustning är både vald med tanke på ursprung och hur det ska kunna återvinnas i slutändan.

Gamla Rainbow Warrior II blir sjukhusfartyg i Bangladesh. Det första sänktes på Nya Zealand. Det nya fartyget blir flaggat i Holland.

Nya fartyget är i Stockholm den 12-15 november och kommer att vara öppen för allmänheten.

Vill man ha en närmare upplevelse i väntan på att fartyget kommer, så finns den med i simulatorprogrammet ”Ship Simulator Extremes” där man i PC-spelet kan testa att göra olika uppdrag för Greenpeace, som att dokumentera giftdumpning eller oljeutsläpp. Man kan också donera pengar till Greenpeace genom att köpa spelet.

 

Fakta Rainbow Warrior III

Längd: 57.92 m
Bredd: 11.30 m
Djup: 5.15 m
Höjd: 50.15 m
Vikt: 838 ton
Rigg: Två drygt 50 meter höga A-master med fem rullsegel och en total segelyta på 1288 m2
Besättning/aktivister/forskare: 32 personer

Mer info: http://anewwarrior.greenpeace.org/?lang=en