Nya gemenskaper och fysisk aktivitet är bara två av fördelarna med segling för äldre. Tack vare ett nytt stöd från Riksidrottsförbundet ska den äldre målgruppen nu bli lättare att nå. Nu kan svenska båtklubbar söka ett ..." /> Ny satsning – Seniorer på sjön | På Kryss Ny satsning – Seniorer på sjön | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Ny satsning – Seniorer på sjön

27 mars, 2023 – 14.31 En kommentar
Seniorer på sjön

Nya gemenskaper och fysisk aktivitet är bara två av fördelarna med segling för äldre. Tack vare ett nytt stöd från Riksidrottsförbundet ska den äldre målgruppen nu bli lättare att nå.

Nu kan svenska båtklubbar söka ett nytt stöd speciellt riktat för att få personer i ålderskategorin 65+ att komma ut och segla. Tanken är att pengarna ska hjälpa klubbarna att nå ut till äldre. Om allt går vägen hoppas man att projektet som fått namnet Segling hela livet ska kunna bli en långsiktig satsning.

– Det är så roligt att Riksidrottsförbundet fortsätter satsa mer på idrott för äldre, säger Theres Wolgast, verksamhetsutvecklare på Svenska Seglarförbundet.

Att börja segla som äldre är inte alltid det lättaste. Under de senaste åren har Svenska Seglarförbundet drivit projekt för att utreda hur den i dag ganska höga tröskeln in i seglingsvärlden skulle kunna sänkas, men också varför arbetet i sig är viktigt.

– Det handlar inte minst om folkhälsan och att även idrott för vuxna prioriteras och får medel för att utvecklas. Det såg vi under de seniorprojekt vi genomförde som avslutades under förra året, säger Theres Wolgast.

I utvärderingen av projekten har man sett att det går alldeles utmärkt att lära seniorer och att de dessutom varit snabba att ta del av kunskaperna. För äldre kan ett klubbengagemang dessutom innebära fler sociala kontakter, fysisk aktivitet och nya erfarenheter så som klubbkappseglingar eller funktionärsskap vid regattor.

Om stödet

Mellan den 15 mars och den 30 april kan idrottsföreningar söka ett nytt stöd för att nå fler äldre. Det är ett engångsstöd på 3 000 kronor, men om föreningen ansöker kan det bli starten för en långsiktig satsning på äldre. Målsättningen är att nå 3 000 föreningar som antingen vill växla upp eller starta en satsning på målgruppen 65 plus. Läs mer och ansök hos Riksidrottsförbundet.

Stock.adobe.com

En kommentar »

  • Per G Nilsson skriver:

    Bra tanke att få ut äldre på sjön men det finns redan en kategori äldre båtfolk som vill fortsätta med sjölivet men utbudet av lämpliga båtar är klent. På äldre dagar när smidigheten är mindre kommer bekvämligheten i första hand och då är utbudeet klent. Dvs båtar med kanske färre men bekväma kojer lätta bädda utan för mycket gymnastik, rejält pentry, bekväm toalett och dusch med ståhöjd och tillförlitlig värme. Att kunna fortsätta segla i 80-årsåldern är inte alla förunnat men vi vill fortsätta att vara på sjön och söker motorbåt med nyssnämnda egenskaper. I det segmentet är utbudet klent.

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar