Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Ny sjöräddningsstation på försök i Storsjön

27 juli, 2015 – 09.16 Kommentarer inaktiverade för Ny sjöräddningsstation på försök i Storsjön
SSRSarkivbild2

Idag sker flest drunkningsolyckor i insjöar. Sjöräddningssällskapet hoppas därför att den nya räddningsstationen i Storsjön ska vara en del i att uppnå nollvisionen – inga omkomna i svenska vatten.

Sjöräddningssällskapet startar en räddningsstation på försök i Storsjön, Jämtland. Projektet drar igång nu på onsdag, den 29 juli.

– Det lokala engagemanget för att starta en station har varit mycket stort. Vi ser med glädje att många i hela Jämtland är intresserade av att bidra med ideella krafter, säger Andreas Arvidsson, operativ ledare på Sjöräddningssällskapet.

För ett år sedan besökte Sjöräddningssällskapet Östersund och Storsjön under Storsjöyran. Målet var att visa upp verksamheten med två båtar, och samtidigt undersöka möjligheterna för att starta en räddningsstation i Jämtlands län.

Under året som gått sedan dess har en grupp aktivt intresserade frivilliga kring Östersund arbetat hårt för att kunna dra igång verksamhet. Och nu är det dags. Från och med onsdag 29 juli är Räddningsstation Storsjön ett projekt inom Sjöräddningssällskapet.

– Det innebär att vi utbildar frivilliga till att bli sjöräddare och placerar enheter, i det här fallet en båt, i sjön. Den första tiden är en lärotid, fram till dess att projektet kan ackrediteras och bli en sjöräddningsstation fullt ut. Det är en process som tar cirka två år, säger Andreas Arvidsson.

Projekt RS Storsjön blir den tredje sjöräddningsstationen som inte ligger inom svenskt sjöräddningsområde, som innefattar kusterna samt Vänern, Vättern och Mälaren. Sedan tidigare finns även stationer vid Hjälmaren och i Kronoberg. Sjöräddningssällskapet har också ett samarbete med räddningsvärnet vid Bolmen, samt undersöker möjligheterna till att starta en station i Dalarna.

– Idag sker merparten av alla drunkningsolyckor i insjöar. För att verkligen nå vår vision – noll omkomna i svenska vatten – måste vi agera i allt större utsträckning vid insjöar, säger Andreas Arvidsson.

redaktion@pakryss.se

, , ,