Hem » Nyheter

Nyheter

Ny tävling ska hitta fler ökända grund

30 maj 2013 – 14:44 En kommentar

okanda_grundNu finns en ny chans att vinna priser genom att rapportera in ökända grund. Alla som är välbekanta med ett område vet att det finns förrädiska grund eller andra farligheter som inte stämmer med sjökortet, eller där båtar ofta går på av andra orsaker.

Kampanjen Ökända grund fortsätter under 2013 med en ny tävling för att ytterligare förbättra sjösäkerheten i den svenska skärgården. Förra årets tävling var mycket framgångsrik och därför upprepas den i år.

– Vi fick in över 130 tips om ökända grund och undervattenshinder genom tävlingen. Ett trettiotal av tipsen höll sådan kvalitet att vi gjorde ändringar i sjökorten. Förhoppningsvis leder de till några färre grundstötningar i år, säger Niklas Hammarkvist, som är nautisk redaktör på Sjöfartsverket.

Tävlingen pågår under tiden 1 juni–30 september, men grunden kan rapporteras in under hela året. En jury med av representanter för Transportstyrelsen, Stockholmradio och Sjöfartsverket kommer att bedöma de inskickade svaren och utse vinnare i kategorierna fel i sjökort, ökända grund och bästa motivering. Priserna i tävlingen består av AIS-mottagare och båtsportkort.

För att rapportera ett grund, gå in på ökändagrund.se eller kontakta Stockholmradio på telefon 08-506 622 70 alternativt VHF. Man är automatiskt med i tävlingen när man har lämnat in uppgifterna.

En kommentar »

  • Sven-Åke skriver:

    Här slår Viamare (genom Stockholmradio) i samarbete med Sjöfartsverket och Transportstyrelsen stort på trumman för att vi ska rapportera in nya grund. Det är väl bra om det blir ett bra resultat av rapporterandet. Att bara 30 av 130 rapporter läggs in i sjökortet pga Sjöfartsverkets kvalitetskrav (de hinner väl inte kolla alla rapporterna på plats) kan jag ha förståelse för. Men varför presenteras inte de övriga 100 rapporterna på något bra sätt så att de som rör sig i närheten av dem kan ha extra uppmärksamhet på att det finns något farligt i området?