Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Nya bergskilar

3 augusti 2010 – 09:00 2 kommentarer

Under sommarens segling på Västkusten har jag sett en del olika sätt att förtöja, allt från den traditionella bergskilen till metallkilar som verkar expandera i sprickor. Strax norr om Havsstenssund såg vi en spännande variant av expanderande kil, som tidigare båtgäster uppenbarligen inte fått loss. På båtmässan i våras köpte jag en ny variant av kil, som är formad som ett v, vilket ger bra fäste i ojämna och större sprickor, där en ordinär bergskil inte ens skulle fastna. Just den här bergskilen på fotot testades av en annan båt ute på Väderöarna i dåligt väder, och den satt bra. Kile är dessutom lätt att slå loss, så den här typen av bergskil kan jag rekommendera till dig som förtöjer mot kala klippor.
Har du erfarenhet av den här bergskilen? Lämna gärna dina kommentarer.
/Stina Jansson

2 kommentarer »

  • Stina Jansson skriver:

    Hej Lasse
    tack för ditt inlägg om bergskilarna. Med tanke på att det finns så många oliak typer av kilar numera kanske det kan vara värt att skriva mera om.

  • Lars Fjelddahl skriver:

    Jo du, Stina, den kilen, ”Superkilen” från Aronowitsch & Lyth AB, den är i mina ögon suverän. Har aldrig fallerat, passar sprickor av olika bredder och ”vrider sig” till fäste. Dessutom är den i rostfritt stål, så det blir inte så särskilt mycket korrossion på den. Är du händig och kan bocka lite plåt, eller kan såga upp ett vinkeljärn eller fyrkantsrör, så kan du tillverka en sådan här kil själv. Varför inte prova att såga upp ett runt rör till en spiralvriden konstruktion, jag är övertygad om att den kommer att fungera väl.
    Vi känner folk som inte fått sin Superkil att funka – för dem – men detta har jag svårt att förstå.
    Superkilen kostar nog en dryg tvåhundralapp och även om detta är 4-5 ggr priset för en vanlig galvad kil, så är den värd det. God nattsömn är värt en hel del och Superkilen är ändå bara en av ett antal olika varianter man bör ha ombord – så länge man gillar att gå till naturhamnar. Men dagens höga, vindkänsliga båtar verkar vilka trängas mer i gästhamnar och då behövs ju sällan kilar över huvud taget.
    Jag ger kilen 9 poäng av 10. Jag äger andra kilar som inte får mer än 1 poäng, så Superkilen är verkligen bra. Varför den inte får 10 beror på priset, som är lite väl högt, men det uppmanar ju då i stället till konkurrens, eller att man gör sin egen. Det ger ju också tillfredsställelse.

    \\ Lasse