Tre nya bojar har sjösatts i Askimsviken för att skydda ålgräsängarna på havsbotten från att förstöras när ankare dras upp. Hovås Askims båtklubb (HABK) har i två års tid arbetat för att få till stånd tre nya ..." /> Nya bojar ska skydda ålgräsängarna | På Kryss Nya bojar ska skydda ålgräsängarna | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Nya bojar ska skydda ålgräsängarna

25 maj, 2021 – 09.19 3 kommentarer
Nya bojar ska skydda ålgräsängarna

Tre nya bojar har sjösatts i Askimsviken för att skydda ålgräsängarna på havsbotten från att förstöras när ankare dras upp.

Hovås Askims båtklubb (HABK) har i två års tid arbetat för att få till stånd tre nya bojar vid St Klockeskär/St Kläholmen, strax utanför Smithska udden i Askimsviken. Allt för att skydda ålgräsängarna som spelar en viktig ekologisk roll i svenska hav. Om båtarna lägger till vid en boj istället för att ankra förhindras de skador som draggen annars orsakar skriver GöteborgDirekt.

Efter avslag på ansökan om strandskyddsdispens från Stadsbyggnadskontoret och även från Havs- och Vattenmyndigheten (HAV) fick båtklubben i vintras till slut grönt ljus. Den 8 maj sjösattes de tre bojarna, med plats för upp till nio båtar.

Tack vare ett så kallat LOVA-bidrag (Lokalt vattenvårdsprojekt) kunde klubben beställa bojarna hos Svenska Kryssarklubbens Hamn- och Ankarplatskommitté (HAK).
För båtklubbens del landade prislappen på 27 000 kronor.

Faktaruta:

Ålgräsängar
● Ålgräsängar har en unik ekologisk roll i svenska hav. De är viktiga livsmiljöer för flertalet marina djur och växter, och fungerar som barnkammare åt arter som torsk och strandkrabba.
● Ålgräsängar är idag en hotad naturtyp som omfattas av ett åtgärdsprogram.
● Projektet för att rädda ålgräset i Askimsviken kommer följas upp och dokumenteras för att se hur ålgräsängarna återhämtar sig.

Foto: Jan-Erik Dimming

3 kommentarer »

 • Bertil Hedenström skriver:

  Jag antar att bojarna är reserverade för medlemmar i HABK, eller är de också till för oss SXK-medlemmar (eftersom SXK varit delaktiga)?

 • Ann skriver:

  Kan vem som helst lägga till vid dessa bojar eller bara HABKs medlemmar?
  Ann

 • Jerry skriver:

  Hur kan nio båtar ligga på tre bojar ?