Hem » Nyheter

Nyheter

Nya fritidsbåtsfarleden invigd

23 maj, 2017 – 14.22 Kommentarer inaktiverade för Nya fritidsbåtsfarleden invigd

Den nya fritidsbåtsfarleden i Göteborgs skärgård är invigd. Leden har kommit till tack vare ett samarbete mellan Sjöfartsverket och Kryssarklubben.

Farlederna in till Göteborgs hamn är de mest trafikerade i Sverige. De tiotusentals fartygsrörelserna med tung trafik samsas med fritidsbåtar i skärgården och förslag om att dela upp trafiken har diskuterats länge. Förra året planerade Sjöfarsverket att pricka ut en led, men Transportstyrelsen krävde nya mätningar. Dessa har genomförts under höst och vinter och märkningen av leden har genomförts under våren.

Göteborgs hamn är Sveriges mest trafikerade.

Göteborgs hamn är Sveriges mest trafikerade.

Nu är leden helt klar och sträcker sig från Böttö i väst in till Göteborgs hamn i öst. Delar av sträckan går i områden som många fritidsbåtar redan passerar igenom, men en stor del av fritidsbåtarna har hittills valt att gå i farleden där bland annat färjor och världens största containerfartyg passerar. Många av de stora fartygen har skymd sikt hundratals meter föröver och någon sjömil som stoppsträcka.

Sträckningen av leden har skett tillsammans med Kryssarklubbens Västkustkrets och i samråd med Göteborgs hamn och lokala båtklubbar. Den nya leden har ett djup på minst tre meter och är utmärkt med nio nya kardinalprickar.
– Förutom säkerhetsriskerna innebär närsituationerna också obehagliga upplevelser för de inblandade besättningarna på både handelsfartygen och fritidsbåtarna, säger Björn Garberg på Sjöfartsverket i Göteborg. Björn är en av initiativtagarna till leden.

I samband med invigningen av den nya leden delar Sjöfartsverket ut följande tips till fritidsskeppare som delar farled med tyngre trafik:

Utmärkning från Sjöfartsverkets fartyg Scandica. BILD: Sjöfartsverket

Utmärkning från Sjöfartsverkets fartyg Scandica. BILD: Sjöfartsverket

1: Håll alltid utkik. Allt syns inte på en radarskärm eller en plotter – det du ser med blotta ögat är alltid det mest avgörande

2: Var tydlig, visa dina avsikter i tid.

3:
Tänk på att större fartyg ofta håller högre fart än du tror

4:
Ha tända lanternor när du är ute i mörker. Saknar du möjlighet att tända lanternorna så tänk på att någon typ av ljus, till exempel från en ficklampa, är bättre än inget ljus.

Läs mer om samarbetet mellan fritidsskeppare och nyttotrafik i På Kryss nr 5, 2015, och på pakryss.se:
Utsikt från Kommandobryggan

 

Redaktionen
redaktion@pakryss.se