Nu släpper sjökortstillverkaren Hydrographica nya sjökort över Roslagen. Men korten är inte lika detaljerade som de skulle kunna vara. Sjöfartsverket har krävt ändringar på grund av sekretess. De nya sjökorten, som släpps i mars, täcker området ..." /> Nya sjökort över Roslagen | På Kryss Nya sjökort över Roslagen | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Nya sjökort över Roslagen

13 februari, 2023 – 10.43 En kommentar
Nya sjökort över Roslagen

Nu släpper sjökortstillverkaren Hydrographica nya sjökort över Roslagen. Men korten är inte lika detaljerade som de skulle kunna vara. Sjöfartsverket har krävt ändringar på grund av sekretess.

De nya sjökorten, som släpps i mars, täcker området från Arholma i norr till Björkskär i
söder, från Rödlögaleden i väster till Svenska Stenarna i öster. Men de inskränkningar som Sjöfartsverket krävt innebär att det saknas ett antal orienteringsmärken, som rösen, tavlor och kummel.

– Det fattas också djupsiffror på många ställen, trots att vem som helst fritt kan hämta mängder av djupsiffror över samma områden via en nätportal där Sjöfartsverket gjort dem offentliga, säger Lasse Granath, Hydrographicas ägare, till tidningen Skärgården. Många av de raderade landmärkena är civila och ska enligt lag inte behöva raderas, men vi kan än så länge inget göra.

Hydrographica har därför öppnat ett samarbete med Stockholmskretsen i Svenska Kryssarklubben, som i det nya sjökortet presenterar sina egna och andras sjömärken med färgbild och beskrivning.

Stock.adobe.com

En kommentar »

  • Johan Fägerskiöld skriver:

    I dagens läge får man väl förstå och respektera sekretesskravet. Även om det går att kringgå detta (delvis?) genom att hämta mer data på nätet är det bättre att de regler som är uppställda följs. Vi har ju hittills klarat oss rätt bra med informationen som har funnits. Och man får väl alltid räkna med säkerhetsmarginaler och inte tro att grunden ligger på centimetern där de är placerade i kortet. Vill man köra jättefort eller veta var man kan gå så nära klipporna att det går att röra vid stranden så måste ju sånt vara ett medvetet risktagande.

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar