Hem » Archive by Taggar

#vinter

Issäkerhet

​Issäkerhetsrådet manar till försiktighet

14 februari 2016 – 08:03 Kommentarer inaktiverade för ​Issäkerhetsrådet manar till försiktighet

Nu börjar sportlovet i de södra delarna av landet, för att sedan följas av Svealand och Norrland. Samtidigt utlovar väderprognosen kallare väder vilket innebär att isarna kan frysa till. Nio personer har redan omkommit på isarna under årets första 40 dagar. Att så många redan omkommit beror till stor del på det mycket osäkra isläget som varit. Det gäller alltså att vara extra försiktig om och när man tänker ge sig ut på isen.

, ,

Vinteris

Svenska Livräddningssällskapet: ”Varning för luriga isar”

9 januari 2016 – 07:22 Kommentarer inaktiverade för Svenska Livräddningssällskapet: ”Varning för luriga isar”

Efter några dagars ihållande kyla har isarna nu vuxit till också i stora delar av mellersta och södra Sverige. Ett antal tillbud och drunkningsolyckor på is har tyvärr inträffat under den senaste veckan. Snön som fallit under senare tid gör att isarna kan vara luriga och svårbedömda. Snön isolerar vilket gör att tillfrysningen går långsammare. Snön gör också att det kan vara svårt att se var isen ligger och var den är tunn eller där det kanske inte finns någon is alls.

, , ,

IsbrytareAle

Ale först ut av de svenska isbrytarna

7 januari 2016 – 09:54 Kommentarer inaktiverade för Ale först ut av de svenska isbrytarna

Isbrytaren Ale har inlett årets isbrytningsexpedition och assisterar fartyg till och från hamnarna längst upp i norra Sverige. Istäcket är 15- till 20 centimeter.
– Det är troligt att isen ligger på hela Bottenviken om en dryg vecka, säger Ulf Gullne, chef för isbrytarledningen vid Sjöfartsverket.

, , , ,

Vinterförvaring

Slarvig vinterförvaring kan bli dyrt

28 oktober 2015 – 10:13 Kommentarer inaktiverade för Slarvig vinterförvaring kan bli dyrt

Det har varit upptagningstider på båtbryggorna men det är viktigt att inte bara ta upp båten utan även ta hand om den. Annars finns stor risk att mötas av sönderfrusen motor, möglig båt eller rostigt växelhus i vår. Därför uppmanas nu alla ägare att se över sin båt ordentligt inför vinterförvaringen.

, , , ,

Många skadeanmälningar efter stormen Egon

28 januari 2015 – 13:19 Kommentarer inaktiverade för Många skadeanmälningar efter stormen Egon

Stormen Egon som drog fram i mitten av januari ställde till med stora skador för fritidsbåtsägare. Framför allt på västkusten, Gotland och Öland. Hos Svenska Sjö har man redan fått in fler skadeanmälningar än vanligt under januari, trots att månaden inte är slut än.

, , ,

gbg_sjunka_6

Bildserie: sjunken seglare i Göteborg

5 mars 2010 – 01:32 Kommentarer inaktiverade för Bildserie: sjunken seglare i Göteborg

För ett par dagar sedan sjönk en stor ketch inne i Göteborgshamn. Vi har bilderna och en del förslag hur man kan undvika att det händer.
Ketchen, möjligen en Taiwanbyggd Morgan Out Island 41 enligt På …

,