Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Nytt utbildningsmaterial om nedskräpning

5 april, 2015 – 10.48 Kommentarer inaktiverade för Nytt utbildningsmaterial om nedskräpning

SkärgårdHåll Sverige Rent har, i samarbete med Studiefrämjandet, tagit fram ett nytt utbildningsmaterial till filmen ”Strömmar av plast”. I filmen berättar Sveriges främsta forskare om plasten som fyller våra hav. Framför allt är det Bohuskusten som är drabbad och som idag är Sveriges mest nedskräpade kuststräcka. Med det nya materialet hoppas organisationen kunna uppmärksamma orsakerna till och effekterna av marin nedskräpning.

Världshaven håller i snabb takt på att fyllas av skräp och de svenska haven utgör tyvärr inga undantag. Enorma ansamlingar skräp återfinns i Skagerack, där skräp från hela Nordsjön samlas. I genomsnitt sköljer Nordsjöns vågor upp en kubikmeter skräp i timmen, varje dag, året runt längs Bohuskusten, som är Sveriges mest nedskräpade kuststräcka.

UNEP, FN:s miljöprogram, förutspår att plast i haven är ett av de tio snabbast växande globala miljöproblem. Ungefär 80 procent av det skräp som finns i haven idag består av plast som använts en kort period och oftast bara en enda gång. Endast en bråkdel av skräpet tas om hand – om det i bästa fall sköljs upp på stranden – medan resten blir kvar i haven för all överskådlig framtid. Plasten ändrar skepnad med tiden och bryts ner till allt mindre plastbitar lagom stora för att ätas av sjöfåglar, marina däggdjur, musslor och fiskar som sedan dör av svält.

Håll Sverige Rent arbetar för att uppmärksamma allmänheten om orsakerna till och effekterna av marin nedskräpning. Filmen ”Strömmar av plast” är ett sätt att göra det på. Läs mer om projektet och beställ både filmen och utbildningsmaterialet här.

Kim Nordlund
redaktion@pakryss.se

, ,