Hem » Nya prylar/båtar, Nyheter, Säkerhet

Nya prylar/båtar   Nyheter   Säkerhet

Obemannad brittisk båt registrerad

21 november, 2017 – 14.03 Kommentarer inaktiverade för Obemannad brittisk båt registrerad

För första gången seglar ett obemannat fartyg under brittisk flagg. Den drygt sju meter långa båten väger över fem ton och ska bland annat användas till rörläggning.

Det är mycket som talar för att vi kommer att möta alltfler och större obemannade farkoster till havs. Militärer och forskare har sedan länge använt fjärrstyrda och autonoma farkoster för spaning och mätningar, men de havsdrönarna befinner sig ofta under ytan och är relativt små. Men flera projekt har som mål att stora handelsfartyg kan fjärrstyras inom några år. Wärtsilä genomförde ett test med ett 80 meter långt fjärrstyrt fartyg utanför England i somras, Rolls-Royce förutspår fjärrstyrda handelsfartyg i Östersjön inom femton år och räknar med att det norska containerfartyget Yara Birkeland ska vara obemannat 2020. En obemannad tvåmastad trimaran ska segla från Plymouth till USA 2020 i det välfinansierade projektet Mayflower Autonomous Ship.

Nu har brittiska fartygsregistret, UK Ship Registry, godkänt en obemannad arbetsbåt att segla under brittisk flagg. Båten är tillverkad av det engelska varvet ASV som sedan flera år konstruerat och sålt autonoma och fjärrstyrda farkoster. I samband med en offertförfrågan inför ett uppdrag utanför Egypten stötte företaget på ett formellt hinder. Samtliga fartyg som ska delta i utläggningen av en gasrörsledning måste vara registrerade som fartyg. Ansökan gjordes till brittiska fartygsregistret som efter ”en massa ifyllande av formulär och förhandlingar” från ASV:s sida fick klartecken.
Båten heter C-Worker 7 och sjösattes vid varvet vid Solent förra året. Den är 7,2 meter långt och 2,3 meter brett med ett djupgående på 0,9 meter. Två elmotorer driver båten som i gasledningsprojektet ska övervaka utläggningen av rören och förhållanden i vattnet gällande strömmar och bottentopografi.

C Worker 7 är ett av engelska varvet ASV:s obemannade och autonoma fartyg.

C Worker 7 är ett av engelska varvet ASV:s obemannade och autonoma fartyg.

Lloyd’s Register införde i somras ett regelverk för obemannade fartygs säkerhet och krav på underhåll och kontroller. Regelverket är i praktiken inriktat för små farkoster, men ska enligt Lloyd’s lika väl kunna tillämpas på stora fartyg i framtiden.

Internationella sjöfartsorganisationens, IMO:s, särskilda kommitté för marin säkerhet, Maritime Safety Committee, diskuterade på sitt senaste möte i somras frågan om obemannade fartyg och kom fram till att nya internationella regler krävs.

Svenska Transportstyrelsens fartygsregister har varken någon obemannad båt, skeppsbygge eller skepp registrerat.

LÄS MER: Fartyg i Skottland fjärrstyrdes från USA [pakryss.se 2 oktober, 2017]

Johan Boström
johan@pakryss.se

, ,