Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

30-metersdrönare över Atlanten

25 januari, 2016 – 11.50 Kommentarer inaktiverade för 30-metersdrönare över Atlanten

Ett 30 meter långt obemannat forskningsfartyg ska korsa Atlanten 2020. Det är i alla fall planerna för projektet Mayflower Autonomous Reserarch Ship, Mars, som drivs av Plymouth University och företagen MSubs och Shuttleworth Design.

MARSProjektet vill utnyttja just möjligheterna med att inte ha besättning ombord. ”Utan kravet på besättningsutrymmen kan mittskrovet vara mycket lågt och separeras från kopplingen mellan ytterskroven. Vågor kan passera under överbyggnaden mellan ytterskroven och kraftigt minska rullning i sidled”, skriver designern John Shuttleworth i projektbeskrivningen.

Syftet med jättedrönaren är att både kartlägga havsmiljön men också utgöra en testplattform för navigationsteknik och alternativa energikällor för framdrivning av fartyg.
”Mars kommer att vara först i världen inom flera områden”, skriver Kevin Jones som är dekanus på Plymouth university. ”Det kommer att vara en levande kunskapskälla för studenter. Dels för att ta del av resultaten men också för att delta när historia skrivs”.

MarsEnergin för att driva fartyget ska framförallt komma från solceller varav en stor del ska vara ihopfällbara. Men solenergin ska kompletteras med en rigg med segel.
Enligt konstruktörerna ska fartyget kunna korsa Atlanten på en vecka men också styras så att det tar flera månader om det krävs för att optimera förutsättningarna för forskning.

Innan färden från Plymouth i England till Plymouth i USA, söder om Boston, ska fartyget testas i brittiska vatten. Brittiska motsvarigheten till Sjöfartsverket, Maritime and Coastguard Agency, är kontaktat för att Mars ska klara myndigheternas och sjöfartens krav på säkerhet.

Det finns i dag hundratals flytande drönare på världshaven, både på och under ytan. Syftena är både vetenskapliga och militära. Rapporterna om upphittade havsdrönare kommer regelbundet från hela världen. I november fångade en krabbfiskare i Chesapeake Bay på USA:s östkust en norsktillverkad drönare av modellen Konsberg Remus 100 som förmodligen var ute på ett testuppdrag. Kina hävdar också att de har fångat in främmande spaningsdrönare i Sydkinesiska sjön.

Om Mars svarar på ett vhf-anrop till havs återstår att se.

Redaktion
redaktion@pakryss.se

 

, , , ,