Hem » Läsvärt

Läsvärt

Om du blir sjuk utomlands

12 juni, 2010 – 07.55 Kommentarer inaktiverade för Om du blir sjuk utomlands

Tänk dig att du har en härlig seglingssemester längs Skottlands västkust, och då händer det som inte får hända. Du slinter och faller hårt ner på skotskenan, och bryter av ditt underben. Semestern är förstörd, och du behöver sjukhusvård och sedan transport hem.

Hur besättningen tar hand om benbrottet kan du läsa om i nummer 5-6 som precis kommit ut, men vad gäller för försäkringar och försäkringskassan får du reda på här. Har du en ordinär hemförsäkring där olycksfall ingår räcker den vanligtvis för din semester upp till 45 dagar. Du bör läsa försäkringsbrevet i god tid innan avfärd och komplettera skyddet för dig personligen om du skall vara ute längre än vad din hemförsäkring täcker innan du lämnar Sverige. För när du väl påbörjat din resa kan du inte ringa hem och förlänga din försäkring från utlandet. För att få akut sjukvård i de nedan angivna länderna gäller det att du har ett Europiskt sjukförsäkringkort med dig. För att få ambulansflyg hem utanför de nordiska länderna behöver du ha en privat försäkring av något slag.

  Det europeiska sjukförsäkringskortet visar att du är försäkrad i Sverige och därmed har rätt till nödvändig sjukvård inom den allmänna sjukvården i EU/ESS-länderna och Schweiz, när du vistas där tillfälligt. Nödvändig vård är inte bara akuta olycksfall utan avser också behandling för kroniska sjukdomar, och inkluderar sjukhusvård, läkarvård, tandvård och läkemedel.

  Kortet är giltigt i följande länder:
  Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien
  Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien
  Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Österrike

  Det europeiska sjukförsäkringskortet är giltiga i tre år och du kan beställa det direkt på försäkringskassans hemsida genom att trycka här. När du fyllt i uppgifterna och gjort beställningen kommer kortet att skickas hem till dig på den adress där du är folkbokförd, och det tar upp till 10 arbetsdagar.

  Om du bryter benet under din segling i Skottland räcker det att du får hjälp att ta dig till den offentliga sjukvården, visar det europeiska sjukvårdskortet, och sedan kontaktar ditt försäkringsbolag som ordnar hemresan.

  Vill du läsa mera om vad som gäller från Försäkringskassan om du blir sjuk utomlands kan du trycka här.

  /Stina Jansson