En grupp blivande civilingenjörer på Linköpings universitet ska utveckla teknik för en självslående fock och önskar hjälp från På Kryss läsare. – Vi är tacksamma om seglare kan fylla i vår enkät och vi bollar gärna ..." /> Önskar din hjälp att utveckla självslående fock | På Kryss Önskar din hjälp att utveckla självslående fock | På Kryss
Hem » Läsvärt, Mitt På Kryss, Nya prylar/båtar, Nyheter, Ombord

Läsvärt   Mitt På Kryss   Nya prylar/båtar   Nyheter   Ombord

Önskar din hjälp att utveckla självslående fock

18 mars, 2016 – 12.50 2 kommentarer
Linköpings universitet

En grupp blivande civilingenjörer på Linköpings universitet ska utveckla teknik för en självslående fock och önskar hjälp från På Kryss läsare.
– Vi är tacksamma om seglare kan fylla i vår enkät och vi bollar gärna idéer och detaljer med någon erfaren, säger studenten Erika Johansson

Svensk marinteknik är världsledande på flera områden och utvecklingen drivs främst av yrkessjöfarten. Men det händer även en hel del på kappseglingsområdet och för nöjesseglare. Fem blivande civilingenjörer på Linköpings universitet ska nu slå sina kloka ihop och ta fram en självslående fock för en seglande fritidsbåt.
– Vi ser att det finns en stor utvecklingspotential för just den här tekniken, säger Erika Johansson som är en av de fem studenterna.

Gruppens handledare är seglare men alla i gruppen har inte direkt anknytning till segling.
– Förhoppningsvis gör det att vi kommer med nya synvinklar på lösningar, säger Erika som nu efterlyser hjälp från På Kryss läsare:
– Om någon skulle vilja bli som en typ av mentor som vi kan skicka idéer till för att få feedback på, så har vi gärna ett sådant samarbete.
Men framförallt finns en enkät att fylla i som underlag för utvecklingsarbetet. Se även länk nedan.

Studenterna går tredje året på Industriell ekonomi, inriktning maskinteknik, och kandidatarbetet omfattar hela våren.

Länk: Enkät för seglare om självslående fock
Gruppen kan kontaktas via redaktion@pakryss.se

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , ,

2 kommentarer »

 • Johan Boström skriver:

  Hej Leif!
  Ja, någonstans måste man börja och självklart är det få utvecklingsprojekt av det här slaget som leder fram till att målprodukten når marknaden. Men förhoppningsvis sätts något frö och när det gäller innovation kan man påminna sig om att få av det vi tar för givet ombord (exempelvis glasfiber, dacron, bottenfärger) har sitt ursprung från båtindustrin, och att det inte är ovanligt att spin-offerna blir mer värdefulla än projekten som de kommer från.
  Och om det är någon som är medveten om sin bristande erfarenhet av riggteknik så är det studenterna själva som ödmjukt ber om denna hjälp för sina första slag. Vi får väl hoppas att enkäten ger lite medvind!

  /Johan Boström
  redaktionen

 • Leif Carlson skriver:

  Det tycks mig som om ungdomarna startar från en extremt låg nivå. Vi har ju idag mängder av system och lösningar för självslående fockar. Gamla peterbommen, Hoyt-bommen, ett flertal modeller av skenor, många varianter av skothorn, skotarrangemang, trimlinelösningar etc.
  Enkätens utformning andas inte ett uns av erfarenhet/kunskap och jag får en obehaglig känsla av att detta ämne är valt för att man ska en ”kul” examensuppgift el motsv. Men utan grundkunnande lär det bli svårt att förfina/utveckla det som idag är ”the state of the art”.
  Hoppas jag har fel och lycka till om det nu blir ett projekt av det.

  M v h
  Leif Carlson