Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Ordförande har ordet; nr 7-2011

30 september, 2011 – 07.20 Kommentarer inaktiverade för Ordförande har ordet; nr 7-2011
Torbjörn BergÅterigen har vi kunnat tillbringa en sommar i vår spännande och intressanta skärgård. Med alla sina öar, fjärdar, sund och grund är den inte helt lätt att navigera i. Många av oss håller sig därför till kända vägar och vatten, andra vill utforska nya vatten och vikar. Nu när GPS-plottrarna blir vanligare är det allt fler som vågar färdas på okända vatten.
Men det är inte bara navigeringen i skärgården som kan vara besvärlig. Det är inte helt lätt att göra tillförlitliga sjökort med alla öar, sund, vikar och grund, dessutom med en landhöjning som förändrar strandkonturen. Och i många av våra sjökort, framförallt utanför de stora farlederna, är sjömätningarna mycket gamla och gjorda utan dagens moderna metoder.
I det här numret kan du läsa om att felen lokalt kan vara mycket större än vi kunnat föreställa oss. De här områdena med osäker sjökortsbild ligger utanför yrkessjöfartens farleder, så Sjöfartsverket anser nog att man varken har resurser eller mandat att  rätta till detta. Det här är naturligtvis helt oacceptabelt, vi måste kunna lita på våra sjökort! Regeringen måste se till att det avsätts pengar så vi får riktiga sjökort.
Vi har fått många synpunkter på våra gästhamnar, både ris och ros. Glädjande nog har vi många gästhamnar som uppskattas av våra medlemmar. Den mesta kritiken gäller hamnar som höjt avgiften kraftigt utan att erbjuda något mer än tidigare. Vi utvärderar nu resultaten.
Några av de goda hamnarna kommer du att få läsa om i På Kryss, de hamnar som fått mycket kritik skall vi försöka ta ett enskilt samtal med.
Mitt upprop om stöd till Kryssarklubbens ungdomsverksamhet har redan gett resultat. Tidningen hann knappt ramla ner i brevlådan innan de första bidragen kom. Bidragen uppskattas mycket, i synnerhet av de ledare och andra frivilliga som helt ideellt arbetar med att hålla våra skutor och Malma Kvarn i gott skick.
Varmt tack!