Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Ordförande har ordet; nr 2-2010

16 februari, 2010 – 22.39 Kommentarer inaktiverade för Ordförande har ordet; nr 2-2010

Torbjörn BergNu när dagarna blir längre och båtmässorna står i blom börjar många planera för sommarens seglingar. Många av oss Kryssarklubbare vill gärna göra en längre färd och sträcka ut sin segling bortom horisonten. Att stärka hågen för långfärdssegling är klubbens främsta uppgift.

Vad som betraktas som en långfärd är olika från person till person och ändras med ålder och erfarenhet. När jag var ung och började segla var det en utmaning att segla från Sörmlands skärgård över Bråviken till Harstena.
Med en större båt och mer erfarenhet vågade jag många år senare segla från Stockholms skärgård till Västervik och Öland. Idag seglar jag gärna över Skagerrak eller Östersjön. Andra går glatt över Nordsjön till Skottland och Shetland. Men det viktiga är inte hur långt vi färdas utan nyfikenheten på nya färdmål och färdvägar.
Det är tack vare Kryssarklubben som jag vågat sträcka ut mina färder till nya resmål. Många medlemmar delar med sig av sina erfarenheter till oss andra. En del gör seglings- och hamnbeskrivningar, några ordnar utbildningar, skriver artiklar och håller föredrag om intressanta resmål.
Andra delar med sig av tekniska tips och erfarenheter. Inom Kryssarklubbens ram finns det därför mycket information och kunskap som underlättar för oss alla, nästan vart vi än vill segla.

Att delta i en eskader är ett bra sätt att göra en långfärd. De som känner sig lite osäkra får trygghet av att segla tillsammans med andra som kan ge råd och hjälp. I en eskader får du lätt nya seglarvänner och det blir en trevlig samvaro vid hamnstoppen. Alla barnfamiljer väljer naturligtvis en eskader med andra barnbåtar, så att barnen får kompisar på resan.

I detta nummer av På Kryss kan du läsa mer om vår eskaderverksamhet och om en del av de eskadrar som är planerade till sommaren.


Torbjörn Berg, ordförande Svenska Kryssarklubben.