Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Orkanernas väg

3 september, 2010 – 23.34 Kommentarer inaktiverade för Orkanernas väg

Orkansäsongen är för norra Atlanten juni till November. Just nu har orkanen Earl härjat längs USAs ostkust. Vilken väg tar orkaner och var bör man undvika att vara?

Med hjälp av ytvattentemperaturen i Atlanten kan man någorlunda tillförlitligt beräkna att orkansäsongen för nordatlanten och Västindien kommer att medföra fler tropiska stormar och orkaner jämfört med de senaste åren. Fenomenet La Nina ökar risken för svåra orkaner. Augusti och September är månaderna med mest aktivitet.

Bilden visar banorna för tropiska cykloner de sedan 160 år, och man kan se att ibland kommer ner under 12,5 grader nord vilket har räknats som den säkra zonen och bland annat Grenada och Trinidad, där många svenskar sommarförvarar sina båtar, emellanåt kan drabbas.

En orkan, eller rättare sagt en tropisk cyklon är en vindstyrka på 12 på Beaufortskalan (vindhastighet över 33 m/s) och kräver en vattentemperatur över 27 grader för att kunna bildas och tappar kraft när de kommer in över land. Lufttrycket i centrum är lägre än 979 hPa (hektopascal).

Amerikanska vädertjänsten NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration)  har gjort kartan med statistik för var orkanerna 1851-2004 har gått. Och man kan se att de ibland har tagit ovanliga vägar. Klicka för en större version i nytt fönster.