Hem » Nyheter

Nyheter

Oro inför hopp i land

11 maj, 2021 – 09.12 Ingen kommentar
Oro inför hopp i land

Nu är båtsäsongen här och med den följer även olyckorna med fritidsbåtar. En av riskerna är det ökända hoppet i land och det oroar kvinnor dubbelt så mycket som män. Orsak: Männen kör och kvinnorna hoppar.

Ungefär hälften av alla fritidsbåtsrelaterade skador sker när båten ska läggas till. Andreas Tapani, sektionschef på Transportstyrelsen, menar att man inte ska hoppa överhuvudtaget, man ska kliva i land.

– Allra helst baklänges under kontrollerade former. Då minskar skaderisken markant. Därför pratar vi om klivet i land, inte hoppet i land.

Nästan dubbelt så många kvinnor (29 procent) som män (16 procent) ser momentet som en stor risk för personskada. Könsskillnaderna kan förklaras med vem det är som kör båten. En majoritet av männen (79 procent) uppger att de kör båten. För kvinnorna är den siffran betydligt lägre (24 procent). Alternativet ”kör tillsammans med annan i hushållet” är för männen 12 procent och kvinnorna 21 procent.

– Svenska folket är jämställt på väldigt många områden och vi önskar att det syntes även i båtlivet. Om fler kvinnor tar över rodret eller ratten tror vi att sjösäkerheten skulle förbättras. Dessutom skulle nog fler män upptäcka att det inte är särskilt roligt att försöka hoppa i land från en meters avstånd när båten fortfarande är i rörelse, säger Andreas Tapani.

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar