Nu är båtsäsongen här och med den följer även olyckorna med fritidsbåtar. En av riskerna är det ökända hoppet i land och det oroar kvinnor dubbelt så mycket som män. Orsak: Männen kör och kvinnorna ..." /> Oro inför hopp i land | På Kryss Oro inför hopp i land | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Oro inför hopp i land

11 maj, 2021 – 09.12 Kommentarer inaktiverade för Oro inför hopp i land
Oro inför hopp i land

Nu är båtsäsongen här och med den följer även olyckorna med fritidsbåtar. En av riskerna är det ökända hoppet i land och det oroar kvinnor dubbelt så mycket som män. Orsak: Männen kör och kvinnorna hoppar.

Ungefär hälften av alla fritidsbåtsrelaterade skador sker när båten ska läggas till. Andreas Tapani, sektionschef på Transportstyrelsen, menar att man inte ska hoppa överhuvudtaget, man ska kliva i land.

– Allra helst baklänges under kontrollerade former. Då minskar skaderisken markant. Därför pratar vi om klivet i land, inte hoppet i land.

Nästan dubbelt så många kvinnor (29 procent) som män (16 procent) ser momentet som en stor risk för personskada. Könsskillnaderna kan förklaras med vem det är som kör båten. En majoritet av männen (79 procent) uppger att de kör båten. För kvinnorna är den siffran betydligt lägre (24 procent). Alternativet ”kör tillsammans med annan i hushållet” är för männen 12 procent och kvinnorna 21 procent.

– Svenska folket är jämställt på väldigt många områden och vi önskar att det syntes även i båtlivet. Om fler kvinnor tar över rodret eller ratten tror vi att sjösäkerheten skulle förbättras. Dessutom skulle nog fler män upptäcka att det inte är särskilt roligt att försöka hoppa i land från en meters avstånd när båten fortfarande är i rörelse, säger Andreas Tapani.