I sommar kommer det äntligen bli lättare att besöka Täbys största orörda ö. Tornön ute i Värtan har fått en ny brygga, grillplats och ett vindskydd och det kommer även att finnas fler sittmöjligheter. Under den ..." /> Orörda Tornön får ny brygga | På Kryss Orörda Tornön får ny brygga | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Orörda Tornön får ny brygga

3 maj, 2022 – 09.25 En kommentar
Bild: Adobe Pololia

I sommar kommer det äntligen bli lättare att besöka Täbys största orörda ö. Tornön ute i Värtan har fått en ny brygga, grillplats och ett vindskydd och det kommer även att finnas fler sittmöjligheter.

Under den militära perioden på F2 i Hägernäs ingick Tornön i ett fridlyst område som allmänheten inte hade tillträde till. Det går fortfarande att se militära spår på ön som stenmurar, en jordkällare och några skyddsvärn. Här finns också ett bronsåldersröse som ligger på öns högsta punkt.

I februari i år beslutade Täby kommunstyrelse att medge strandskyddsdispens på ön för att bygga om och ersätta den brygga som finns. I beslutet ingick också att anlägga en grillplats och ett vindskydd. Bryggan och grillplatsen är nu klara.
– Nya vindskyddet är beställt och ska komma på plats i sommar. Vi har även rensat lite på ön och fällt en del träd som drabbats av granbarkborre, säger Johan Algernon (M) till Mitt i Täby. Bryggan har förlängts för att fler båtar ska kunna angöra på djupare vatten. Det kommer även finnas fler sittmöjligheter på ön.

En kommentar »

  • Bertil Nordqvist Vindö 32 S29 skriver:

    Trevligt med brygga och möjlighet att gå iland på Tornön. I min ungdom seglade vi förbi Tornön på väg till Söderudd och Kyrkfjärden. Det var lite marigt att gå klar om Tornögrynnan SO om Tornöns sydspets. Men vi klarade oss bra tack vare de enslinjer som Juniorledaren i Viggbyholms båtklubb, Hans von Ubisch, mätt upp. Senare var den privatprick han la ut till god hjälp. Men ibland gick nån båt i alla fall på grund på Tornögrynnan. Det var på 60 o 70-talet innan sjöfartsverket la ut en prick.