Hem » Läsvärt, Nyheter, Säkerhet

Läsvärt   Nyheter   Säkerhet

Ovanligt få dödsolyckor med båt 2018

9 januari, 2019 – 15.27 En kommentar

Under 2018 omkom endast en person från segelbåt, och det skedde i hamn när båten var förtöjd. Totalt skedde tolv dödsolyckor med fritidsbåtar. Det visar statistik från Transportstyrelsen.

Antalet dödsfall är rekordlågt, säger Lars-Göran Nyström som är sjösäkerhetssamordnare på myndigheten. 2017, 2014 och 2012 omkom 21 personer och övriga år betydligt fler än så.

– Statistiken visar olyckor som skett från det att man kliver ut på bryggan där båten ligger till dess man är tillbaka på land, kan man säga.

Inte oväntat har alkohol funnits med i många fall. I skrivande stund finns inte alla uppgifter tillgängliga, enligt Lars-Göran Nyström, men uppskattningsvis har fem av tio omkomna personer haft alkohol i blodet.

– Det var enbart män som förolyckades så här. De flesta i åldrar över 60 år.

Ingen dödsolycka har skett under segling eller till havs, och de flesta omkomna förolyckades på insjöar.

Lars-Göran Nyström tror att det allt mer utbredda sjösäkerhetstänket är en viktig faktor bakom den förhållandevis positiva statistiken, tillsammans med den skärpta alkohollagen från 2010. Ett annat skäl tror han är att allt fler använder mobiltelefoner även till sjöss, i vattentäta fodral.

– Antalet larm via mobiltelefon har ökat markant de senaste fem åren. Och om du hamnar i vattnet och får iväg ett larm blir du i stort sett alltid räddad, säger han.

En kommentar »

  • Christer Levihn skriver:

    Varför kan Lars Göran aldrig göra reklam för att använda bärbar vhf som i sig är vattentät, inte behöver manövreras av varma och torra fingrar och man når nästan alltid ett annat fartyg i närheten utan beroende av fungerande nät !! Han har tjatat om detta vattentäta fodral i många år nu
    Skulle också vilja ha fakta om hur alkohol-lagen påverkat statistiken. Är det rena fakta som anges runt detta?