Hittills har över 30 000 förarbevis för vattenskoter utfärdats, något som både polis och Kustbevakning hoppas ska leda till bättre förare och mindre busåkande. Sedan det i juli förra året blev möjligt att ansöka om förarbevis har ..." /> Över 30 000 förarbevis utfärdade | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Över 30 000 förarbevis utfärdade | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Över 30 000 förarbevis utfärdade

17 maj 2022 – 10:02 En kommentar
Bild: Adobe Arseniy

Hittills har över 30 000 förarbevis för vattenskoter utfärdats, något som både polis och Kustbevakning hoppas ska leda till bättre förare och mindre busåkande.

Sedan det i juli förra året blev möjligt att ansöka om förarbevis har trycket gradvis ökat hos Transportstyrelsen. Något som i sin tur har lett till uppemot två månaders handläggningstid. Bara inför sommarens säsong har hittills närmare 32 000 förarbevis utfärdats i landet. 

Omkring 95 procent av alla vattenskoterförarbevis i riket har utfärdats med gamla meriter. Enligt övergångsreglerna innebär det att de som redan har andra behörigheter på sjön kan åberopa sina meriter i sin ansökan och få beviset direkt. Övriga fem procent utgör de förarbevis som utfärdats efter en specifik utbildning.

I dagsläget har ansökningstrycket av förarbevisen dalat något, dock räknar Transporstyrelsen med att det kan ta fart igen och därav har extra personalresurser tillförts. 

– Vi ligger bra till, vi har två vikarier anställda och två sommarjobbare som snart kommer och hjälper oss så vi klarar av att handlägga allting, säger Jonathan Stillman, handläggare på Transportstyrelsen till Dagens Nyheter.

En kommentar »