Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Över Söderhavet på PET-flaskor

11 mars, 2010 – 17.01 Kommentarer inaktiverade för Över Söderhavet på PET-flaskor

Vi har hört talas om liknande projekt förut, men nu ska engelska miljonären David de Rothschild segla en katamaran över Söderhavet.

Namnet på den seglande farkosten, blir Plastiki för att koppla ihop den med Kontiki – Tor Heyerdahls balsafarkost som seglade/drev över delar av Stilla havet 1947.
Katamaranen Plastiki blir 20 meter lång och består av 12 500 begagnade PET-flaskor som fått liten bit torr-is i sig för att bli hållbarare när det bildas ett övertryck av koldioxiden inne i flaskan – ungefär som att PET-flaskor är hårda innan de öppnas och sladdriga sedan man släppt ut övertrycket för att dricka. Flaskorna hålls ihop av ett nät. Och besättningen bor på plattformen mellan skroven.
Grundkonstruktionen är också gjort av fiber från återvunna PET-flaskor (srPET) som utgör förstärkningen i plasten (naturvänlig epoxi), i stället för glasfiber. Strukturen fylls sedan med tvåliters PET-flaskor. Aluminiummasterna är tillverkade av återvunna vattenrör av aluminium. Konstruktören Ron Holland har varit inblandad i konstruktionen

David och hans fem man starka besättning ska segla från San Francisco, Kalifornien om några veckor och landa i Sydney, Australien. En sträcka på drygt 10 000 nautiska mil. På vägen ska man besöka den plats som kallas ”the Great Pacific Garbage Patch” där havsströmmarna gör att ofantliga mängder sopor samlas i samma område (inte så litet eftersom det är betydligt större än Sverige!) . David vill därmed uppmärksamma fler på problemet med sopor och avfall som dumpas i havet.

David själv är ingen seglare, utan säger sig ”bli sjösjuk i ett badkar” men har sett till att kända engelska kappseglaren Jo Royle är skeppare ombord.

Energi fås från solen och laddar sex batterier, det ska också finnas motionscyklar ombord som kan ladda. Som backup finns också en dieselmotor ombord som går på rapsolja och liknande. Överbyggnaden samlar regnvatten men det finns också en vattenmakare ombord.
Man har samma typ av mulltoalett ombord som Milo Dahlmann har på Artemisia II.

Självklart går det att följa resan när den beräknas starta i slutet av april, på www.theplastiki.com

PET betyder Polyetentereftalat

,