Hem » Långfärd, Läsvärt, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Nyheter

Översikt om upptäckten av Antarktis

3 oktober, 2016 – 16.00 Kommentarer inaktiverade för Översikt om upptäckten av Antarktis

Antarktis var den sista kontinenten som upptäcktes av människan. Sedan upptäckten för mindre än tvåhundra år sen har många länder gjort anspråk på landområden och i dag är kontinenten alltmer populär som destination för långseglare och kryssningsfartyg. Det norska kryssningsrederiet Hurtigruten har gjort en tidslinje på webben som snabbt ger överblick över den iskalla kontinentens historia.

Antarktis historia.Att en kontinent kunde finnas vid Sydpolen räknade redan Aristoteles med. Och geografen Marinus från Tyre, verksam i Grekland, gav för nära tvåtusen år sedan södra polcirkeln namnet Antarktis. Men det skulle dröja ända till första hälften av 1800-talet innan någon faktiskt såg kontinenten eller landsteg på den. Exakt vem som var först är omtvistat, men många menar att det är mest sannolikt att en säljägare från USA, John Davis, var den förste att sätta fötterna på Antarktis 1821.
Norska rederiet Hurtigruten har gjort en överskådlig tidslinje över kontinentens historia fram till den sista stora historiska polarexpeditionen till Antarktis: Shackletons försök att korsa kontinenten 1914 – 1917 (skildrad i bland annat På Kryss nr 1, 2016).
För den som är nyfiken på Antarktis historia och få en överblick över historien kan tidslinjen på webben vara en inspirerande introduktion. Om man sedan tar den egna båten eller en kryssning är upp till var och en.

LÄS MER: Utforskningen av Antarktis 1810 – 1917 [Hurtigruten]

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

 

, , ,