Hem » Mitt På Kryss, Nyheter

Mitt På Kryss   Nyheter

På Kryss med Fingal – Dag 25

10 juli, 2013 – 00.22 Kommentarer inaktiverade för På Kryss med Fingal – Dag 25

FingalBecca1Vi vaknade efter natten  i partystaden Strömstad, och vi utforskade Kosteröarna. Vi tar färjan över vid 11 tiden efter en städning av däck och sittbrunn då den skall få ett nytt lager färg under dagen.

Färjeturen tog cirka 20 minuter och ombord mötte jag en gammal seglarkompis Joel som jobbade ombord på färjan. En ”delikatoboll” och en chokladkaka senare kom vi fram till västra hamnen på den norra ön.

Vi gick av och promenerade längs grusade vägar men grönska runt omkring och gick till en bohemisk kamping. Små, stora, gröna, lila, söta, enorma och rent ut sagt groteska tält var placerade överallt. Vi träffade massa norrmän som kom till just denna camping alla somrar i runt 20 år. De hade varit med och byggt brödbakugnen från rasresterna av ett förfallet hus på 1900-talet. Senare renoverare den 2007 och igen, samma dag som vi var där. Det var en sån härlig känsla att prata med människor som  verkligen älskade detta stället på en liten ö på den norra västkusten. De ville inget annat under sommaren än att lämna rinnande vatten, kylskåp, el och andra komforten för att spendera två månader i ett tält. De som besökte campingenårligen hade till och med byggt möbler som de använde
under sommaren. Det var verkligen fantastiskt att se detta.

Sedan promenerade vi vidare längs stränder, hagar och över bergsknallar. Vi gick upp till fyrarna och utsikten var fantastisk! Vackra vikar som kunde locka vem som helst till att bada och blommor i drivor gjorde denna plats så exotisk för att vara Sverige. Vi var alla så förvånade över detta.

Vi åt lunch när blodsockret slog mot botten, skaldjurssoppa, hamburgare och veghamburgare stod på menyn för oss. Riktigt gott och relativt prisvärt. Men sedan var det dags för den södra ön, som var mycket större än den norra.

Vi tog den lilla gula linfäjran över sundet som var exakt 72 meter. Färjan såg ut som om den bestod av 3 sammansatta gula busskurer, ganska annorlunda,  men fungerade bra även om den korta sträckan lyckades ta sju minuter…

Väl på andra sidan så besökte vi hembygdsmuseet och dykarcentret för att sedan hyra cyklar och trampa vår väg mot Ekenäs som var där vi skulle ta färjan tillbaka. Vi cyklade förbi Kosters trädgårdar och beundrades av deras saft sortiment, allt från björkskavssaft till vanlig hallonsaft fanns. På vägen dit hittade Johan en affisch som stod att det var en konsert ikväll på Ekenäs hotel. Det var Carolina Wallin Pérez, och hon var hel grym! Under konserten så åt och drack vi massa gott som en god avslutning på vårt äventyr på Kosteröarna.

Imorgon skall vi upp till riksgränsen i Idefjorden, vilket är där Sveriges kust startar och även där vårt äventyr startar!

/Becca